Acesta era numit ,,Kaiserul” modei mondiale și a fost unul dintre cei mai reprezentativi creatori de modă din lume, recunoscut datorită părului său alb mereu strâns în coadăși ochelarii negri pe care îi purta de fi ecare dată. Fără doar și poate, Lagerfeld a fost un personaj greu de ignorant.

Zvonurile conform cărora Karl Lagerfeld nu se simțea bine au apărut încă din luna ianuarie a acestui an, după ce ar fi lipsit de la propriul show organizat în timpul „Săptămânii modei” de la Paris, care a avut loc între 15 și 24 ianuarie. Fanii au primit cu multă durere vestea că personajul emblematic al casei Chanel a murit în dimineața zilei de 19 februarie.

Lagergeld a ocupat postul de director artistic al renumitului brand mai bine de 30 de ani, brand pe care a reușit să-l transforme într-un business de 20 de miliarde de dolari în anul 2017. ,,Când te afli în fruntea unei afaceri care vântură miliarde de euro ești obligat să ții ritmul. Dacă nu îți convine, nu ai decât să stai închis în cameră și să bricolezi”, spunea designerul, cunoscut pentru declarațiile sale tăioase.

 

Nimeni nu-i cunoaște data nașterii

 

Lui Lagerfeld îi plăcea să mențină misterul în legătură cu data nașterii sale, presa germană afirmând în repetate rânduri că s-a născut pe 10 septembrie 1933. Totodată, celebrul creator spunea că anul real este 1935, precizând, într-un interviu pentru Paris Match în 2013, că mama sa ar fi fost cea care a schimbat data. În cele din urmă, el a recunoscut că s-a născut la 10 septembrie, 1933.

 

Suferea de cancer

 

Cauza morții lui Karl Lagerfeld nu a fost făcută publică oficial, însă potrivit presei internaționale, acesta s-a stins din viață din cauza unui cancer pancreatic, fiind spitalizat de urgență luni noaptea, la un spital din Paris. O sursă apropiată a celebrului designer a declarat că acesta se lupta cu cancerul la pancreas de ceva timp, dar a preferat să țină în secret afecțiunea de care suferea.

„Nu a vorbit mult despre boală, dar s-a luptat cu ea într-un mod foarte curajos. Era mândru de condiția sa fizică și de stilul de viață sănătos, așa că a fost un șoc să afle că suferă de cancer pancreatic”, a declarat un apropiat pentru Mail Online. Într-un interviu acordat în aprilie 2018 publicației Numero, Karl Lagerfeld a vorbit despre viitor, prezicând că va trăi până la cel puțin 95 de ani. „Miam făcut fiecare test posibil pe această lume și nu au găsit nimic, nicio problemă. Mai sunămă peste 10 ani și vom vorbi atunci”, a declarat designer-ul. Considerat o persoană ciudată pentru mulți, dar excentrică pentru alții, a adus în modă parte din originalitatea sa, reușind să reinventeze tradiționalul, iar principiile și cunoștințele vaste din domeniile artei pot fi observate în toate creațiile sale.

 

Marea iubire a lui Karl Lagerfeld

 

Directorul de creaţie al casei de modă Chanel a mărturisit în repetate rânduri că singura creatură care îl înduioșează este nimeni alta decât pisica sa persană, Choupette. „Este cea mai frumoasă pisică din lume.“, a spus acesta despre febleţea sa. Necăsătorit şi fără copii, Lagerfeld a glumit, mai mult sau mai puţin, şi a zis că s-ar fi căsătorit cu ea, dacă ar fi putut.

„Din păcate, căsătoria între oameni şi animale nu este momentan posibilă”, îşi exprima acesta regretul. Choupette are propriul ei cont de Instagram, iar utilizatorii rețelei de socializare au început să îi trimită mesaje de condoleanțe după ce stăpânul ei a încetat din viață. „Gândurile mele sunt alături de tine, domniță mică și frumoasă”, a scris un utilizator. „Sper că vei fi bine. Ai grijă de tine!”, este un alt mesaj.

 

A vrut să poarte un nume pe care să-l transforme în marcă

 

Originar din Hamburg, Germania, numele lui complet era Karl Otto Lagerfeldt. Și pentru că era de părere că numele său nu este suficient de „comercial”, a renunțat la al doilea prenume și și-a simplificat numele de familie, renunțând la litera „t”. Celebru și pentru ochelarii negri, la care nu renunța niciodată, indiferent de vreme, Karl Lagerfeld a dezvăluit, întrun interviu acordat directorului revistei de fotojurnalism Polka, de ce nu își arată niciodată privirea. Răspunsul acestuia a uimit:„Pentru că îmi place mai mult să privesc decât să fiu privit”.

Creatorul a mai completat:„Ca orice miop, am privirea unui câine de pripas, care cerşeşte să fie adoptat”. În același interviu, fanii au aflat și răspunsul la întrebarea de pe buzele tuturor admiratorilor săi „Ce culoare au ochii dumneavoastră?”, Lagerfeld a răspuns simplu „Sunt căprui, la fel ca ai dumneavoastră”. Bărbatul a fost considerat unul dintre cei mai importanţi creatori ai sfârşitului secolului al XX-lea, fiindcă a știut să se impună într-o lume atât de schimbătoare precum cea a modei și să rămână încă din anii 80 la conducerea a două dintre cele mai prestigioase case: Chanel și Fendi. Era celebru la nivel mondial pentru aspectul său uşor extravagant, cu părul alb, ochelari de soare, mănuşi fără degete şi gulere înalte.

A fost remarcat pentru prima dată la Paris, în anul 1954, când a câștigat premiul întâi pentru schița unui sacou, realizat ulterior de Pierre Balmain, care a rămas impresionat de creația lui și i-a oferit un loc de muncă ca asistent. Trei ani mai târziu, neamțul a fost numit director de artă al lui Jean Patou, iar în 1965 a început colaborarea cu casa de modă italiană Fendi, urmând ca în 1983 să înceapă să lucreze ca director artistic la Chanel. De atunci a fost permanent în lumina reflectoarelor și este considerat creierul care a stat cu adevărat în spatele succesului brandului timp de treizeci de ani. Totodată, designerul și-a lansat și propriul brand, Karl Lagerfeld.