Karate kid, fiul lui Will Smith, a căzut în patima kung fu

Karate kid, fiul lui Will Smith, a căzut în patima kung fu

Noul lungmetraj însufleţit de arte marţiale îl are pe Jaden Smith în rolul principal, alături de Jackie Chan, şi pare regizat de Ministerul chinez al Turismului.

Se bifează şi Marele Zid chinezesc, şi oraşul interzis, iar satul olimpic de la Beijing are parte de două apariţii prelungi în noul "Karate Kid", realizat de olandezul Harald Zwart ("Pantera roz 2").

Produs de, printre alţii, Will Smith şi Jada Pinkett Smith (părinţii actorului principal), noul lungmetraj s-a mutat, cu acţiune cu tot, în China şi nu se satură să omagieze noua patrie. Ideea le-a venit odată cu includerea în distribuţie a lui Jackie Chan, în rolul profului de arte marţiale.

Pe scurt, după ce i-a murit tatăl, Dre (Jaden Smith), în vârstă de 12 ani, se mută cu mama (Taraji P. Henson) la Beijing. Acolo este bătut sistematic de câţiva puşti, iar administratorul blocului, domnul Han (Jackie Chan) îl apără în primă fază şi apoi îl învaţă kung fu (tehnica wushu, mai precis) în mod responsabil, adică explicându-i că artele marţiale au de-a face mai mult cu echilibrul sufletesc şi autocontrolul decât cu muşchii şi pumnii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desigur, aceştia domină filmul până la urmă. De altfel, Jaden a învăţat wushu pe bune şi chiar cu maestrul Wu Gang (coordonatorul de cascadorii al echipei lui Jackie Chan).

Detaşare faţă de odraslă

"Karate Kid" beneficiază şi de un personaj negativ, un maestru kung fu al cărui principal scop în viaţă pare frângerea oaselor copiilor. Oricum, la câţi puşti caftiţi în fel şi chip vezi în film, nu te poţi gândi decât că în familia Smith se face orice sacrificiu pentru a da veridic pe ecran. Totuşi, către finalul peliculei, realizatorii par să se prindă că au mers prea departe, iar lovituri dure, care ar rupe un picior, frânge o spinare sau sparge un nas se aplică, dar fără ca sângele să păteze marele ecran.

Această versiune a lui "Karate Kid" reduce vârsta protagonistului (Ralph Macchio, cel care a jucat rolul discipolului în originalul din 1984, avea în jur de 20 de ani), o scade şi pe cea a profesorului, în schimb augmentează violenţa, o reţetă clasică.

Jaden Smith duce toată greutatea lungmetrajului şi îi iese, de altfel întreaga prestaţie actoricească este potabilă, cu menţiunea că rolul lui Taraji P. Henson este un ideal de stereotipie, graţie scenariului. Dacă s-ar fi hotărât să abandoneze consolidarea brandului de ţară în aproape fiecare cadru în favoarea obedienţei faţă de nevoile spectatorului, lungmetrajul lui Harald Zwart ar fi fost chiar un blockbuster decent de vară.

Noul "Karate Kid" are premiera în Capitală pe 20 august.