Kaliningrad. Planul NATO de a distruge un oraș rusesc

NATO ia în calcul o mișcare de forță împotriva Rusiei.

Kaliningrad Planul NATO

Enclava rusă din Kaliningrad, care se află între Polonia și Lituania pe Marea Baltică și este geografic separată de restul Rusiei, este practic ticsită cu rachete de apărare aeriană S-300 și S-400, rachete anti-nave Oniks și Iskander-rachete la suprafață. De la Kaliningrad, Rusia poate amenința avioanele, navele și forțele terestre NATO pe sute de kilometri în toate direcțiile.

Cum poate fi contracarată o asemenea amenințare militară? Armata SUA are planuri de a distruge enclava, un prim semn fiind când Forțele Aeriene ale SUA, la începutul lunii martie 2019, au practicat un exercițiu de atac cu rachete de croazieră. Atacul simulat a făcut parte din desfășurarea unei formațiuni de cinci bombardiere B-52 de la baza forțelor aeriene Barksdale din Louisiana în Regatul Unit al Marii Britanii. Totodată, Pentagonul are un plan pentru distrugerea apărării celui mai puternic avanpost european al Rusiei, a declarat un comandant al Armatei SUA în septembrie 2019.

Cel puțin două dintre B-52 care s-au desfășurat în Regatul Unit au fost modele cu capacități nucleare, identificabile printr-o mențiune specială pe care Forța Aeriană a adăugat-o pentru a se conforma noului tratat START dintre SUA și Rusia care limitează numărul de bombe nucleare. Dar a fost cel puțin unul dintre B-52-urile fără capacitate nucleară, numărul de serie 60-0024, care a zburat inițial cu un simulator de atac cu rachete de croazieră asupra Kaliningradului la 14 martie 2019, potrivit Steffan Watkins, un analist de imagistică independent. „Boeing B-52H 60-0024 al USAF ... a decolat de la Barksdale AFB [pe] 14.03.2019 [la] 01:30 Zulu [ora], a zburat peste [Canada] și a efectuat fără greșeală un atac cu rachete nucleare asupra Federației Ruse, întorcându-se doar la 60 de mile marine de spațiul aerian rus [la] 11:10 Zulu, aterizând la RAF Fairford [la] 13:32 Zulu ", a scris pe Twitter Watkins.

Observatorii pot urmări zborurile militare prin transponderele lor și traficul radio.

Kaliningrad - poate fi distrus!

Forțele americane cred că știu cum să distrugă Kaliningrad, a spus generalul Jeff Harrigan, comandantul forțelor aeriene americane din Europa. „Ne antrenăm la asta”, a spus Harrigian. „Ne gândim mereu la aceste planuri și ... dacă ar fi nevoie vreodată vreodată, am fi gata să le executăm. Ar fi nevoie de o capacitate multi-domeniu, foarte oportună și eficientă pe care am aduce-o pentru a ne asigura că avem accesul de care avem nevoie în acel mediu", a adăugat Harrigian.

„În mod surprinzător, generalul nu a dat detalii despre care ar fi acel plan de atac”, a mai completat Freedberg. „Dar poziția unică a Kaliningradului, amplasată între Polonia și Lituania, departe de restul Rusiei, o face atât o bază avansată excelentă, cât și o țintă foarte expusă”.

Kaliningrad Planul NATO și pregătirile Rusiei

Moscova în ultimii ani a consolidat apărarea lui Kaliningrad. Trupele terestre din exclavă sunt programate să primească rachete balistice Iskander-M în 2019, „completând” „reînarmarea formațiunilor de rachete ale forțelor terestre”, a anunțat Kremlinul la 1 ianuarie 2019.

Brigada de rachete din Kaliningrad deține peste 50 de vehicule, inclusiv lansatoare, vehicule de comandă și întreținere și alte vehicule de sprijin, potrivit ministerului apărării. Noua rachetă Iskander-M poate transporta un focos convențional sau nuclear până la 300 de mile distanță. „Rusia a investit o energie considerabilă în dezvoltarea capacităților și poziționarea lor cu atenție pentru a-și maximiza efectul strategic”, a explicat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C., pe site-ul său web.

„Desfășurările A2AD ale Rusiei se întind până în nordul Arcticii până în Siria, cu concentrații deosebite în Kaliningrad și în jurul Crimeei - un fel de„ pădure de sisteme A2 / AD suprapuse și redundante ”, a adăugat centrul, citând unul din propriile sale rapoarte. „În caz de criză, astfel de desfășurări ar complica capacitatea NATO de a accesa zone-cheie precum Marea Baltică sau Polonia. Aceste slăbiciuni relative din cadrul NATO ar putea crește atractivitatea față de Rusia pentru un fapt împlinit ”.

După cum a afirmat Harrigian, Kaliningrad și garnizoana sa ar putea fi ținte principale pentru ceea ce planificatorii Pentagonului numesc „operațiuni cu mai multe domenii”. Acesta este un mod indirect de a spune că forțele vor ataca simultan din aer, pe uscat, pe mare și în spațiul cibernetic. "O simfonie a violenței pentru a sparge apărarea avansată", a scris Freedberg. Hackerii ar putea perturba rețelele de comunicații, în timp ce blocarea avioanelor se face prin bruierea radarele. Bombardierele, navele și submarinele ar putea lansa rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Forțele terestre ar putea trage rachete. Luptătorii și bombardierele stealth ar putea pătrunde printre apărările ce au supraviețuit pentru a arunca bombee ghidate prin GPS.

Kaliningrad Planul NATO