Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) găzduiește producția Teatrului Rom Giuvlipen, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, din București, „Frica neagră de Valerică Stănescu, în regia lui Mihai Lukacs.
Spectacolul va fi prezentat vineri, 9 noiembrie 2018, la ora 19,30. Este o producție bilingvă română - romani (traducere în română), adaptare liberă după romanul „Cu moartea-n ochi", al scriitorului şi supraviețuitorului rom, Valerică Stănescu. La finalul acestuia va urma o discuție moderată de Oana Nestian-Sandu, coordonatoare de proiecte la Institutul Intercultural Timisoara și director al Programului International la Institutul ”Olga Lengyel”, New York.
„Kali traš (romani, Frica Neagră) este una din denumirile date de romi Holocaustului, subiect aproape uitat în conştiința noastră comună. României i-a luat mult timp – abia în anul 2004 – să recunoască genocidul romilor, de aceea există atât de puține reprezentări în artă, în media sau în discursul public despre deportările romilor în Transnistria. În „Kali Traš” am folosit toate resursele noastre artistice, pasiunea, dar și furia și durerea, pentru a reda o istorie atât de întunecată. Cu „Kali Traš” ne dorim mai mult decât o simplă prezentare a trecutului. Vrem un spectacol care să rămână în mințile și sufletul oamenilor, mult timp de acum încolo. Deşi dureros, facem acum un apel la memorie, pentru a răspunde la situațiile contemporane în lumina experiențelor trecute. Înlocuim amnezia confortabilă emoțional cu răspunsuri complexe din istoria noastră recentă”, mărturisește actrița Mihaela Drăgan.
În continuarea proiectului „Teatrul rom nu e nomad!”, realizat în 2017 cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Giuvlipen reconstituie în „Kali Traš” un episod emblematic, puțin cunoscut şi discutat, din timpul regimului Antonescu. ”Pornind pe urmele unei trupe rome de teatru ambulant din România anilor 1940, „Kali Traš” spune, poate, cea mai dureroasă şi importantă poveste a comunității rome: Holocaustul romilor. Pe măsură ce înaintăm în poveste, aflăm ce întorsătură iau viețile celor patru protagonişti: Leanca, Şopârla, Franț şi Diloda, când află că vor fi deportați în Transnistria, unde nu ştiu ce îi aşteaptă”, transmit organizatorii evenimentului.
Giuvlipen, înființată în 2014 de Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan în colaborare cu Mihai Lukacs, este o companie de teatru feminist rom.