Evenimentul ZileiOpiniiInvitatii EVZJUSTIȚIARII PATRULEAZĂ STRĂZILE din Birmingham pentru a opri VALUL DE CRIME. Sute de localnici s-au oferit VOLUNTARI. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

JUSTIȚIARII PATRULEAZĂ STRĂZILE din Birmingham pentru a opri VALUL DE CRIME. Sute de localnici s-au oferit VOLUNTARI. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

JUSTIȚIARII PATRULEAZĂ STRĂZILE din Birmingham pentru a opri VALUL DE CRIME. Sute de localnici s-au oferit VOLUNTARI. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
Locuitorilor orașului englez Birmingham pare să le fi ajuns cuțitul la os. Disperate de explozia infracțiunilor de o violență extremă (înjunghieri și atacuri armate), sute de persoane s-au alăturat în ultimele zile unui grup de justițiari creat pe Facebook.

Inițiativa constituirii „We stand determine” aparține unor bărbați al căror prieten a fost atacat în propria casă de mai mulți spărgători de locuințe înarmați cu ciocane. Ca să-și ajute concitadinii, Wayne, Tracy și Michael au avut ideea să patruleze pe străzi de două ori pe săptămână. Apoi au lansat ideea pe siteurile de socializare.

Răspunsul a fost entuziast. „Modul în care a început acțiunea și reacțiile pe care le-am primit din oraș arată cât de multă nevoie au comunitățile locale de astfel de grupuri pentru a umple golurile pe care autoritățile nu au fonduri să le acopere”, le-a spus Wayne ziariștilor britanici.

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, e profesor la un colegiu din localitate. Nu a vrut să-și dezvăluie numele întreg pentru că îi e teamă pentru familia sa.

„În ultima vreme, în Birmingham, infracțiunile violente se țin lanț. În Solihull (un oraș aflat la 12,5 km) au fost înregistrate 1.500 de cazuri în acest an." Wayne și prietenii săi sunt hotărâți să respecte legea. Nu se gândesc să folosească violemța “Suntem justițiari, dar lucrăm în cadrul legii și nu împotriva ei”. 

Mai precis, patrulele au doar scopul de a sesiza poliția cu privire la orice incident suspect și de a semnala orice pericol la adresa securității locuitorilor.

Tracy, în vârstă de 48 de ani, spune că grupul e dispus să colaboreze cu autoritățile. “Ne-ar plăcea să ne unim forțele cu poliția, dar vrem să putem lua propriile noastre decizii cu privire la locurile în care e nevoie de ajutorul nostru, nu să ne spună polițiștii unde să mergem.”

Cât privește grupul de pe Facebook, acesta are rolul de a-i informa pe cetățeni cu privire la incidente și de a găsi soluții pentru oprirea criminalității din zonă. Deocamdată, justițiarii își acoperă toate cheltuielile din propriul buzunar. Niciun filantrop multimiliardar nu și-a oferit sprijinul.

Cei trei englezi sunt însă convinși că se vor găsi bani pentru a-și atinge obiectivele. Chiar dacă grupul „We stand determine” acționează în limitele legii și informează poliția despre existența unor infracțiuni, autoritățile s-au ferit să-i felicite pe inițiatori pentru spiritul lor civic.

Mai mult, un purtător de cuvânt al Poliției din West Midlands a spus că autoritățile știu de existența mai multor astfel de grupuri, dar că îi sfătuiesc pe membrii acestora să se alăture programului numit „Streetwatch”, care este aprobat și condus de forțele de ordine.


Accesează: