„De la magistrați, trebuie să te aștepți la orice.” În ciuda acestei replici ale sale către mai mulți ziariști, pe 7 septembrie, este aproape sigur că Marine Le Pen nu se aștepta la această decizie din partea justiției: să fie expertizată psihiatric.

„Credeam că le-am văzut pe toate: ei bine, nu! Pentru că am denunțat ororile ISIS pe Twitter, justiția mă supune unie expertize psihiatrice. Până unde vor merge?”, s-a scandalizat lidera Adunării Naționale (noul nume al Frontului Național) joi dimineața pe Twitter, deszvăluind că decizia aparține tribunalului din Nanterre.

Dar Le Pen nu se predă: „Nu mă voi supune bineînțeles acestei exertize psihiatrice”, le-a spus ea ziariștilor la intrarea în Parlament. „Aștept să văd cum mă vor constrânge magistrații.”

Decizia  de a o supune la o expertiză psihiatrică pe cea care a concurat cu Emmanuel Macron în turul II al alegerilor prezidențiale, este urmarea unei afaceri începute în 2015, când împotriva Marine Le Pen a fost inculpată pentru „răspândirea de imagini violente”. I se reproșează că a postat pe rețelele de socializare fotografii de la execuțiile de ostatici luați de ISIS, mai ales cea a americanului John Foley.

În mesajele care însoțeau aceste imagini, Le Pen se adresa ziaristului Jean-Jacques Bourdin și televiziunii BFM, pentru că au făcut o paralelă între partidul său și ISIS. Pentru a demonstra care este fața ISIS, lidera naționalistă a postat câteva imagini de decapitări jihadiste.

Premierul de atunci a acuzat-o tot pe Marine Le Pen de „culpă morală și politică”

„În acest tip de infracțiuni, ca și în infracțiunile cu caracter sexual, expertiza psihiatrică este cerută sistematic de instanțe”, a explicat Jacky Coulon, secretarul național al Uniunii Sindicale a Magistraților.

 

Te-ar putea interesa și: