Editura Evenimentul si Capital

Justiția finlandeză a condamnat trolii ce au asasinat-o virtual pe jurnalista Jessika Aro, cea care a descoperit fabrica de troli din Sankt Petersburg. Pulsul planetei

Autor: | | 3 Comentarii | 1868 Vizualizari

Am cunoscut-o pe Jessika Aro la Varșovia, în marja summitului NATO, la o conferință de noapte despre renunțarea și abandonarea în războiul informațional. Tânăra finlandeză venea cu o poveste de necrezut, cea a asasinării sale virtuale, respectiv a fost protagonista primului atac de a patra generație de război informațional prin arma numită character assassination, asasinarea persoanei ca entitate morală și de credibilitate la nivel global, pentru vina de a fi descoperit și expus fabrica de troli de la Sankt Petersburg.

Delicată și firavă, dar profund susținută de cei din jur, fata ajunsese cu greu la Varșovia deoarece numele său se regăsea în mod fals prin mai toate bazele de date, fiind dată în căutare și acuzată pe vreo trei direcții de către troli, hackeri și defăimători de tot genul.

Ed Lucas și Tacam Ildem, fostul asistent al Secretarului General al NATO, o aduseseră la Varșovia pentru a prezenta povestea ei. Pentru a expune nu numai modul în care funcționa fabrica de troli, dar și pentru a expune propria sa poveste, când identitatea îi fusese furată și dublată, cu poze false și istorii retușate, fiind expusă drept traficantă de droguri, prostituată și ofiter acoperit al CIA, respectiv spion. Această realitate i-a creat imposibilitatea utilizării propriei identități iar autoritățile finlandeze ajunseseră să-i dea un alt număr de identitate și o altă identitate în sine, dar care tăcea asupra întregului său trecut pentru că referirea la acesta o readucea în situația deținerii a patru dosare diferite, în state diferite, inventate de hacker și troli. În 2016, după ce ne-am întâlnit în iulie la Varșovia, Jessika Aro i-a dat în judecată pe cei identificați de către poliția cibernetică finlandeză ca fiind autorii falsurilor și a defăimării. Joi s-a încheiat acest proces, după trei ani, cu cele mai dure pedepse pe care le puteai aștepta de la justiția finlandeză pentru trei dintre ei. Că au acuzat-o de rusofobie e una, dar asasinarea virtuală e alta și costurile pe măsură. Trei oameni au fost acuzați, doi pentru defăimare și o femeie pentru trolling pe bani, unii primiți ca atare de la unul dintre defăimători, alții, în bitcoini, de la „un donator privat anonim”. Pentru că așa se plătesc aceste servicii vitruale. Cei trei au declarat apel.

Ilja Janitskin, un finlandez cu origini ruse, de la un website vituperant la adresa oricui atacă Rusia, a imigranților, evreilor și a UE, a primit 22 luni cu executare pentru 16 capete de acuzare împotriva fetei, în timp ce Johan Backman, autointitulat „apărător al drepturilor omului” – care stă mai mult în Rusia și e apărător strident al lui Vladimir Putin, fiind și reprezentantul pentru Europa de Nord al Institutului rus de Studii Strategice, un apendice al SVR, serviciul rus de informații externe, dar și pseudo-reprezentantul statelor nordice în Republica Populară Donetsk, în zona ocupată din Estul Ucrainei - a primit un an cu suspendare pentru defăimare în formă agravantă. Femeia, cu nume nepublic, angajata lui Janitskin a primit o pedeapsă cu suspendare. Toți trei au de plătit Jessikăi Aro 155,000 de dolari plus cheltuielile de judecată.

Rossiya 24, postul de propagandă al Kremlinului, a susținut vineri că e vorba despre un proces politic împotriva unor dizidenți finlandezi care se opun „demonizării Rusiei”. Întreaga persecuție asupra jurnalistei din televiziunea publică finlandeză a fost orchestrate de către Backman. Pe site-ul MVLehti, Janitskin a fotoshopat poze pornografice cu figura lui Jessika, în timp ce un raport al poliției din studenție când a fost prinsă consumând droguri – fără urmări legale – a fost transformat în probă pentru „traficanta de droguri” din poveștile și dosarele false vehiculate de armata de hackeri și troli ruși. În cele 176 pagini ale verdictului, Curtea din Helsinki a stabilit că Janitskin și Backman au lucrat pentru a o linșa mediatic pe Jessika Aro și au comis „o serie de crime cu grad exceptional de mare de agravante”, pentru că principalul motiv a fost subminarea muncii sale de ziarist care a investigat amenințările informaționale ruse și pentru că ținta premeditată a fost atacarea „credibilității profesionale și a reputației de journalist specializat în afaceri ruse”. Cei doi acuzați au făcut referire în apărare exclusiv la libertatea de opinie și la libertatea presei, deși eram în fața unor falsuri evidente, fără să aibă nici o probă directă pentru cele distribuite.

BREAKING NEWS! Decizie in cazul lui Dumitru Dragomir!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI