Justiţia din România, tot neconvingătoare

România va fi monitorizată de Comisia Europeană şi după raportul din 23 iulie, potrivit lui David Brozina, consilier în Ministerul de Interne al Sloveniei, ţară ce deţine preşedinţia UE. Guvernul de la Bucureşti nu a convins executivul comunitar de progresele asumate în lupta anticorupţie şi în reforma justiţiei.

Pe 23 iulie, Comisia Europeană va da publicităţii raportul referitor la starea justiţiei. Surse de la Bruxelles au precizat că nu va fi activată clauza de salvgardare, însă raportul va transmite un mesaj foarte dur autorităţilor de la Bucureşti, atrăgând atenţia asupra stagnării luptei anticorupţie şi asupra blocării anchetelor în dosarelor foştilor şi actualilor demnitari.

În acest context, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat pentru postul naţional de radio că rapoartele Comisiei Europene arată chiar „o stare îngrijorătoare“ a justiţiei, iar situaţia de astăzi este rezultatul „unei acţiuni sau inacţiuni la nivelul societăţii, undeva în zona anilor 1990-1996“. „Dacă atunci s-ar fi intervenit coerent şi s-ar fi reaşezat justiţia, structural şi funcţional în acord cu noua aşezare constituţională a ţării, astăzi aveam o altă justiţie“, a explicat Predoiu.