Jurnalistul român a cărui moarte a trezit mari semne de întrebare. A dispărut când devenise cunoscut în toată țara

Jurnalistul român a cărui moarte a trezit mari semne de întrebare. A dispărut când devenise cunoscut în toată țara Sursa foto: Wikipedia

S-au scurs aproape 30 de ani de la trecerea în neființă a jurnalistului Virgil Tatomir. Născut în 1945, acesta a fost redactor la TVR, relatând legat de evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989. Ulterior, regretatul jurnalist a fost coautor al serialului „Revoluția română în direct”.

Trei decenii de la moartea jurnalistului Virgil Tatomir

Regretatul jurnalist a lăsat o amprentă și în domeniul filmului. El a contribuit și la realizarea filmului „Povestea Timişorii". Pentru această producție, Virgil Tatomir a lucrat alături de Mihai Tatulici. Filmul a fost difuzat în 1991 la TVR.

Jurnalistul Virgil Tatomir

Sursa foto: Wikipedia

De asemenea, acesta a fost autor al volumului„Oaspeţi în prisaca românească”, în care vorbea despre combinatul apicol de la Băneasa. Acesta era considerat primul combinat apicol din întreaga lume, iar regretatul jurnalist a pus unitatea într-o lumină aparte.

„Aici erau valorificate şi prelucrate toate comorile stupului, fiecare în secţie proprie. (…) astfel existând zeci de secţii cu peste 1.000 de muncitori. Institutul de cercetare al combinatului era şi el foarte eficient, astfel că punea la dispoziţie tehnologii de prelucrare avansată şi produse inovatoare, precum faguri artificiali aromaţi, maşini electronice pentru selectarea mierii de albine după culori, metode de împerechere artificială a mătcilor, genetică, material biologic etc. ”, se arată în volumul redactat de acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decesul său a fost considerat suspect

Virgil Tatomir s-a stins pe 10 iunie 1992, în urma unui infarct. Vestea decesului a stârnit multe speculații. Majoritatea dintre acestea făceau referire la ipoteza că moartea a survenit din cauze “externe”.

Multe voci susțineau că viziunile și reportajele sale legate de Basarabia ar fi atras această consecință.

Virgil Tatomir

Sursa foto: Wikipedia

Virgil Tatomir a fost distins post-mortem

După o viață dedicată carierei, jurnalistul a murit la 47 de ani. Tatomir a fost distins, post-mortem, cu medalia „Revoluţia română din decembrie 1989". Totodată, în memoria lui se acordă anual Premiul „Virgil Tatomir” pentru publicistică juridică, al Uniunii Juriştilor din România. De asemenea, același premiu se acordă pentru publicistică în cadrul Societății Academice „Titu Maiorescu”.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro