Mihai Tatulici și-a lansat recent un volum de nuvele, intitulat „Vin râmele”, și care a fost cenzurat de regimul comunist în anul 1983. Acum, scriitorul român, deși nu mai trăiește în cenzură, recunoaște că simte că presa din România încă nu au fost reabilitată, în ciuda trecerii la un alt regim de conducere a țării.
Jurnalistul Mihai Tatulici a publicat un volum de nuvele care fusese interzis în urmă cu 40 de ani de regimul comunist din România. Scriitorul sucevean a declarat ulterior că i-au fost făcute mai multe oferte din partea unor televiziuni, însă pe care nu a dorit să le onoreze.
Mihai Tatulici și-a republicat volumul „Vin râmele”
„Televiziunea s-a transformat într-un entertainment (divertisment n.a) de cea mai proastă calitate. Jurnalismul este acum mai mult despre inspectarea şi constatarea mâhnirii", a remarcat Mihai Tatulici.
Scriitorul Mihai Tatulici a publicat și un volum, „Vin râmele”, ce conține texte scrise în urmă cu 40 - 50 de ani, și care au fost cenzurate în anul 1983. Proaspătul volum revizuit „recompune copilăria mea în Bucovina, primii ani ca ziarist de presă scrisă şi apoi ca realizator de emisiuni la televiziune", după cum descrie Mihai Tatulici.
Regimul comunist din România, incompatibil cu lucrările scrise de Mihai Tatulici
Întrebat de ce au fost cenzurate textele sale, Tatulici a răspuns că întreaga lui carte se afla în contradicție cu limitările regimului politic de atunci, iar titlul publicației „Vin râmele” reprezintă, în viziunea auctorială, condiția omului nevoit să trăiască asemenea unor râme, împiedicate să observe frumusețea vieții, ci răul, devenit politică de stat prin dictatură.
„Poate pentru că viaţa de atunci era descrisă foarte clar şi asta nu a convenit. La cenzură, nu au putut tăia nimic, ca să pună altceva, aşa că au oprit cartea cu totul.
(Titlul n.a.) este metafora sistemului care împinge oamenii să trăiască la orizontală, nu la verticală, în care oamenii ajung să devină râme. În toate timpurile, atunci când ne merge prost, atunci apar râmele", a spus Mihai Tatulici.
Cine este Mihai Tatulici
Jurnalistul Mihai Tatulici a intrat în presă în anul 1966, scriind pentru Zori noi (Suceava), apoi a devenit redactor-şef al revistei Alma Mater, și mai apoi redactor la Viaţa Studenţească. În anii 1980 ajunge redactor TVR, iar după 1989 va realiza emisiunea „Veniți cu noi”. El a fost cel care a fondat postul TV Tele 7 abc, apoi a plecat la PRO TV, acolo unde a documentat proiectul Operaţiuna Pro-NATO, printre altele, conform Pagina de Media.
Alte volume scrise de Mihai Tatulici sunt:
- Ceaţa şi obişnuinţa (1971)
- Salvatorul (1979)
- Ceainicul de argint (1980)
- Vin râmele (1993)
- Cadrele (2003)
- Singur între două veacuri - memorii (2014)
- Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc (2014)
- Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar ajuns preşedinte (2016)
- Tezaurul gastronomiei româneşti. Borşuri şi ciorbe (2016)
- Am un interes personal: România, analiză socială (2017)
- Istoria gastronomiei româneşti (2019).