Un alt jurnalist a fost împușcat marți în Mexic. Este al optulea ziarist ucis acest an într-o serie de crime fără precedent, care a făcut din Mexic cel mai periculos loc din lume pentru presă. Jurnaliștii au fost uciși în acest an cu o rată de aproape unul pe săptămână, în ciuda afirmațiilor guvernului că situația este sub control.
Procurorii din vestul statului Michoacan au declarat că jurnalistul Armando Linares a fost împușcat mortal în apartamentul său din orașul Zitacuaro. Mai precis, directorul canalui de ştiri din Mexic a fost ucis la numai o lună după ce unul dintre jurnaliști săi a avut aceeași soartă.
Armando Linares, directorul canalului de ştiri digital Monitor Michoacan, a fost găsit mort marţi după-amiază, cu urme de răni provocate de focuri de armă, în apartamentul său din oraşul Zitacuaro, în statul Michoacan din vestul Mexicului, a precizat cabinetul procurorului general.
Zitacuaro este unul dintre cele mai apropiate orașe de locurile care se află în dispute cu autorităţile locale în ceea ce priveşte defrișările legate de extinderea producției de avocado. Tăierile forestiere au deteriorat pădurile de pini și brazi.
Autorităţile mexicane au anunţat că investighează crima
La sfârşitul lui ianuarie, editorialistul Roberto Toledo al aceluiași canal de ştiri a fost ucis în Zitacuaro. Totodată, Linares declarase că membri ai canalului său au primit amenințări cu moartea vreme de luni de zile, ameninţări pe care el le lega de investigaţiile întreprinse de Monitor Michoacan în legătură cu fapte de corupţie.
Expunerea faptelor de corupţie ale guvernelor, oficialilor şi politicienilor a dus astăzi la moartea unuia dintre colegii noştri, declara Armando Linares la acea dată.
Mexicul a fost declarat cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti în 2021, pentru al treilea an consecutiv, de către organizaţia Reporteri Fără Frontiere. Potrivit raportului anual al organizaţiei, şapte jurnalişti au fost ucişi anul trecut în conexiune cu activitatea lor profesională, în această ţară din America de Nord. Afganistanul se clasează pe locul doi, cu şase jurnalişti ucişi.
Linares a declarat pentru Associated Press că a primit mai multe amenințări cu moartea după ce s-a înscris într-un program guvernamental de protecție a jurnaliștilor.
Întrebat dacă ştie cine se află în spatele amenințărilor, Linares a spus: „Ei se prefac drept un grup armat, se prefac drept o bandă criminală. Nu putem verifica dacă este adevărat sau nu că ei sunt cu adevărat această bandă”
Criminalii din Mexic susțin adesea că fac parte dintr-un cartel de droguri pentru a insufla frică
„Avem crima organizată, la fel ca în restul țării, iar Monitor a lucrat la o mulțime de probleme precum exploatarea forestieră ilegală, având în vedere că suntem în apropierea rezervației”, a spus Linares la începutul lunii februarie. „Am scris multe despre exploatarea forestieră ilegală și, de asemenea, multe probleme precum corupția în administrația municipală”.
„Coșmarul continuă pentru presa din Mexic”, a scris grupul de presă Reporters Without Borders pe conturile sale de socializare, relatează thetelegraphandargus.