Jurnaliștii sunt considerați imbecili. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Jurnaliștii sunt considerați imbecili. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Perioada este favorabilă, mai puţin în adaptarea termică. Atenţie la variaţiile de temperatură, la zăpadă, viscol, unde este, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie bine! Nu pleca la drum lung!

Ghid cu recomandări

 

Federația Internațională a Jurnaliștilor a publicat un Ghid cu recomandări pentru mediatizarea corectă a campaniei de vaccinare anti-Covid 19. Observând că mii de jurnaliști sunt nevoiți să vorbească despre un subiect pe care nu îl cunosc, FIJ remarcă valul de dezinformare și senzaționalism din unele regiuni ale lumii și potențialul distructiv al acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

FIJ estimează că jurnaliștii se confruntă cu un efort enorm pentru a explica contextul mondial și local al campaniilor de vaccinare, observând, în același timp, companiile farmaceutice și modul în care guvernele pun în mișcare mecanismul de vaccinare la scară națională. Mulți jurnaliști nu au expertiza necesară si nu sunt pregătiți din punct de vedere științific pentru a mediatiza  problematica sanitară.

Printre sfaturile pe care le conține Ghidul FIJ, câteva sunt de foarte mare importanță. Astfel, se recomandă jurnaliștilor să nu aibă încredere automat în datele  publicate de companiile farmaceutice care sunt tentate să le prezinte într-o formă atractivă. Nu ar trebui doar citite comunicatele de presă, ci intervievate companiile și membri responsabili din guverne. De exemplu, într-un studiu farmaceutic trebuie examinate atent datele referitoare la vârsta participanților, numărul de teste realizate și durata testelor.

Accesul la surse pertinente este esențial, deoarece informațiile comunicate publicului trebuie să fie explicate cât mai clar. FIJ recomandă ca surse esențiale Organizația Mondială pentru Sănătate, Agenția europeană a medicamentelor, instituțiile academice și inuversitățile, ca surse pentru jurnaliștii care se ocupă de domeniul sănătății.

Jurnaliștilor li se recomandă să înțeleagă ei, mai întâi, ce se cunoaște și ce nu, în legătură cu vaccinurile, având în vedere faptul că procesul de dezvoltare a unui vaccin este lung și complex și nu se încheie cu aprobarea sa. Jurnaliștii trebuie să urmărească studiile în curs și să întrebe experții în vaccinuri pentru a înțelege implicațiile noilor descoperiri, durata imunității obținute prin vaccinare, eficacitatea, efectele secundare posibile și multe alte detalii. Vocabularul științific trebuie explicat publicului în detaliu. În acest sens, FIJ recomandă consultarea glosarului OMS - glossaire de l’OMS- pentru a înțelege conceptele ce trebuie explicate în reportaje.

Ghidul recomandă jurnaliștilor să informeze onest publicul asupra efectelor secundare pe care le pot avea vaccinurile, fără să creeze alarme sau să folosească titluri senzaționaliste. Este importantă educarea populației, căreia trebuie să i se explice modul cum au evoluat în timp vaccinurile, care este istoria pandemiilor și faptul că, milioane de vieți au fost salvate după introducerea campaniilor de vaccinare la noii născuți. Jurnaliștii trebuie să colaboreze între ei, mai recomandă Ghidul FIJ, să ia legătura cu colegi din alte țări și să se informeze despre munca lor și despre realitățile naționale respective.