Evenimentul Zilei > International > Portretul „inamicului public numărul 1 al Vestului”. Jurnaliştii Newsweek au pătruns în „balonul antiglonţ” al lui Vladimir Putin
Portretul „inamicului public numărul 1 al Vestului”. Jurnaliştii Newsweek au pătruns în „balonul antiglonţ” al lui Vladimir Putin

Portretul „inamicului public numărul 1 al Vestului”. Jurnaliştii Newsweek au pătruns în „balonul antiglonţ” al lui Vladimir Putin

Revista Newseek a dedicat un articol amplu preşedintelui rus Vladimir Putin, intitulat "Paria. În interiorul blaonului antiglonţ al unuia dintre inamicii numărul 1 ai vestului". Textul surprinde aspecte importante din viaţa liderului de la Kremlin, descrise pas cu pas.

Programul preşedintelui rus începe dimineaţa, cu un mic dejun simplu. De pe masa acestuia nu lipseşte niciodată brânza de casă şi rareori serveşte mâncare gătită. Mereu bea suc de fructe, iar mâncarea este întotdeauna proaspătă şi provine de la ferma Patriarhului Kiril.

Urmează o sesiune de înot, apoi una de exerciţii fizice, după care liderul de la Kremlin se relaxează citind, scrie Newsweek.

Vladimir Putin se retrage apoi în biroul său, unde începe să-şi exercite atribuţiile. Citeşte trei rapoarte: unul cu informaţii din ţară, pus la dispoziţie de FSB (Serviciul Federal de Securitate – serviciile secrete din Rusia), un raport cu informaţii externe, pus la dispoziţie de SVR (serviciul de informaţii externe) şi un raport pe justiţie, realizat de FSO (serviciul de protecţie al preşedintelui rus).

Urmează revista presei. Putin preferă atât publicaţii tabloide, cât şi ziare quality şi este interesat atât de informaţiile interne, cât şi de cele externe. Acestea din urmă sunt alese de către Ministerul de Externe, iar acesta nu-l fereşte pe Putin de nicio informaţie sensibilă. Foarte rar foloseşte internetul.

Revistei Newsweek scrie că lui Vladimir Putin nu îi place Moscova, din cauza poluării, a traficului şi a aglomeraţiei, motiv pentru care a ales ca reşedinţa sa să fie aproape de marginea oraşului, la Novo-Ogaryovo. Foarte rar acesta programează întâlnirile la Kremlin.

Şi în weekend preşedintele rus se menţine ocupat. Un profesor de engleză îl ajută pe acesta să înţeleagă cele mai complicate cuvinte în această limbă, în timp ce duminică îşi rezervă timp pentru a se ruga.

Una din pasiunile lui Putin este hocheiul pe gheaţă, sport pe care îl practică cu plăere ori de câte ori are timp. De asemenea, acesta iubeşte animalele, fiind posesorul unui labrador de culoare neagră.

Vizitele sale în afara ţării trebuie să respecte nişte reguli foarte stricte. Astfel, preşedintele Rusiei nu serveşte niciodată lactate, nu primeşte mâncare de la gazdă, bucătarii, ca şi tot staff-ul său sunt aduşi din Rusia, iar camera sa este sigilată şi nimeni nu are voie să pătrundă în ea.

În relaţiile cu cei din jur, Putin este foarte rece. Nu vorbeşte, nu zâmbeşte, nu face glume. Nimeni nu se poate apropia de el mai mult de trei metri, întrucât este foarte bine păzit, iar în jurul lui nu se strâng niciodată mai mult de zece persoane. Ceilalţi politicieni sunt foarte rezervaţi în prezenţa lui. "Nu are emoţii, parcă nimic nu îl atinge", a declarat o persoană care i-a interpretat liderului rus toate gesturile.

Jurnalistul care a realizat portretul lui Vladimir Putin a petrecut trei ani documentându-se pe acest subiect. Acesta a intervievat foşti prim-miniştri şi actuali miniştri ruşi, consilieri apropiaţi preşedintelui, personalul sau chiar oameni obişnuiţi.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News