Număr RECORD de jurnaliști uciși în 2018

În 2018 a crescut numărul violențelor împotriva jurnaliștilor. Drept urmare, 80 de jurnaliști au fost uciși în timp ce-și exercitau misiunea de informare, conform anual al organizației Reporteri fără frontiere (RSF), publicat marți. Numărul acestora fiind în creștere, pentru prima dată, în ultimii trei ani.

Dintre victimele din acest an, 63 au fost jurnalişti profesionişti, reprezentând o creştere de 15%, 13 au fost jurnaliști nonprofesionişti (comparativ cu şapte anul trecut) şi patru au fost colaboratori ai diverse media, a transmis RSF.  

Peste jumătate dintre jurnaliștii uciși în 2018 "au fost în mod intenționat luaţi ca ţintă şi asasinați", acesta a fost și cazul editorialistul saudit Jamal Khashoggi, asasinat la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul la 2 octombrie. În aceeași categorie intră și jurnalistul slovac Jan Kuciak, care a fost ucis pe 21 februarie. 

"Ura împotriva jurnaliștilor proferată, chiar revendicată, de lideri politici, religioși sau 'oameni de afaceri' fără scrupule are consecințe dramatice pe teren şi se traduce printr-o înmulțire îngrijorătoare a neregulilor față de jurnaliști", spune Christophe Deloire, secretar general al RSF.

Aceste violențe asupra jurnaliștilor afectează atât mass media cât și democrația: "Răspândite de reţelele de socializare, care au în acest sens o mare responsabilitate, aceste sentimente de ură legitimează violențele şi slăbesc, câte puțin în fiecare zi, jurnalismul şi, odată cu el, democrația", a transmis secretarul general al RSF, Christophe Deloire, 

Demn de remarcat este faptul că aproape jumătate dintre jurnaliştii uciși se aflau în țări în care nu este război , precum Mexic (nouă jurnaliști asasinați; a treia cea mai periculoasă ţară), India (şase morţi) şi SUA (şase morţi). SUA  face parte dintre aceste țări după atacul asupra redacţiei Capital Gazette. 

Majoritatea jurnaliștilor uciși sunt bărbați. Iar Afganistanul a fost în 2018 ţara în care au fost ucişi cei mai mulți jurnaliști. Numărul acestora s-a ridicat la 15, detronând Siria, care ocupa prima pozițe în 2012.. Siria rămâne a doua cea mai periculoasă ţară, unde au fost uciși 11 jurnaliști. 

A crescut și numărul jurnaliștilor închiși, conform raportului RSF: 348 comparativ cu 326 în 2017 (+7%),  această creștere îi vizează în special pe jurnaliştii nonprofesionişti.

"Odată cu înăsprirea reglementărilor privind internetul, acești jurnaliști sunt închiși, în condiții deseori inumane, pentru o simplă postare sau pentru o simplă informare pe rețelele de socializare sau pe un serviciu de mesagerie privată",  a subliniat Deloire.

Țările în care stau închiși cei mai mulși dintre jurnaliști sunt: Iran, Arabia Saudită, Egipt, Turcia şi China, ocupând ultima poziție , cu 60 de jurnaliști în detenție, trei sferturi fiind nonprofesionişti.

 În total, peste 700 de jurnalişti profesionişti au fost ucişi în ultimii 10 ani, conform RSF.