LONDRA - În anul 1922, în același an în care Einstein a primit Premiul Nobel pentru Fizică, geniul a plecat împreună cu soția sa, Elsa, pe o odisee de cinci ani și jumătate despre descoperirea unei noi lumi: Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu Est.
Pe drum, el a întâlnit o împărăteasă japoneză și a avut o audiență cu regele Spaniei. De asemenea, a ținut un jurnal de călătorie, menționând în termeni fermi, adesea într-un mod rasist, impresiile sale despre Hong Kong și Singapore, China, Japonia, India și Palestina, scriu cei de la The New York Times.
Scrierile personale nu dezvăluie numai viziunea asupra lumii a lui Einstein, ci evidențiază și "stereotipurile lui Einstein asupra membrilor diferitelor națiuni și ridică întrebări cu privire la atitudinea sa față de rasă", potrivit Princeton University Press, care a publicat prima ediție completă în limba engleză.
Primul volum dintr-o serie ce va urma, numit "Jurnalele de călătorie ale lui Albert Einstein", complică portretul unui om deseori descris ca fiind cel mai strălucit fizician al epocii moderne.
Einstein a fost un cercetător evreu născut în Germania care a fost vizat de naziști și a devenit cunoscut drept avocat al drepturilor omului. El a spus odată într-un interviu: "Fiind un evreu însumi, poate înțeleg și simt cum se simt victimele unei discriminări". Dar în scrierile sale private din această călătorie din octombrie 1922 până în martie 1923, "alte popoare sunt portretizate ca fiind inferioare din punct de vedere biologic, o distincție clară a rasismului", a scris Ze'ev Rosenkranz, director adjunct al Proiectului Einstein Papers la Institutul de Tehnologie California și editorul cărții.
În Hong Kong:
El exprimă simpatia față de "oamenii, bărbați și femei, care bat zilnic pietre și câștigă 5 cenți pe zi". El adaugă: "Chinezii sunt pedepsiți sever pentru fecunditate de mașina economică insensibilă".
• El citează profesorii portughezi care spun: "Chinezii sunt incapabili să fie instruiți să gândească în mod logic și că nu au în mod special talent pentru matematică".
• El adaugă: "Am observat cât de mică este diferența între bărbați și femei; Nu înțeleg ce fel de atracție letală posedă femeile chineze care încurajează bărbații corespunzători într-o asemenea măsură încât nu sunt capabili să se apere de binecuvântarea formidabilă a urmașilor ".
Despre valorile din China continentală
• El observă "oameni industriali, murdari, obtuzi".
• "Chinezii nu se așează la masă în timp ce mănâncă, dar se lasă pe vine, ca și europenii, atunci când se ușurează în boscheți. Toate acestea se întâmplă liniștit și cu demnitate. Chiar și copiii lor sunt lipsiți de spirit și privesc obtuzi. "
• "Ar fi un mare păcat dacă acești chinezi vor înlocui toate celelalte rase ale lumii. Simplul gând este revoltător ".
În Shanghai:
O înmormântare chineză este descrisă ca fiind "barbară pentru gustul nostru", cu străzi "pline de pietoni".
• "În aer există un miros de varietate fără sfârșit".
• "Chiar și cei care sunt tratați ca niște cai nu dau niciodată impresia de suferință conștientă. O națiune ca o turmă", scrie el," sunt mai mult roboți decât oameni ".
În Japonia:
"Japonia este decentă, cu totul foarte atrăgătoare", scria Einstein, adoptând un ton mai măgulitor, deși, în unele cazuri, se întoarce pe teritoriul eugenic.
• "Suflete pure nu există printre acești oameni. Trebuie să iubim și să admirăm doar această țară ".
• "Nevoile intelectuale ale acestei națiuni par să fie mai slabe decât cele artistice - dispoziția naturală?"
În Ceylon:
• Vizitând colonie britanică care a devenit mai târziu Sri Lanka, Einstein scrie că locuitorii din Colombo "trăiesc în mizerie mare și duhoare considerabilă la nivelul solului", adăugând că "ei fac puțin și au nevoie de puțin. Ciclul economic simplu al vieții. "
Acestea sunt doar câteva picanterii din jurnalul descoperit.