Jurnal în vreme de Coronavirus (V) Ce este de făcut cu Frica, cum se controlează Anxietatea?

sursa foto: Arhiva EvZ

Nu cred că are cineva vreo îndoială, în aceste vremuri cuvântul de ordine este Frica! Împreună cu sora ei mai perversă, Anxietatea, cele două fac ravagii în mințile, sufletele și trupurile multor oameni. Ce este de făcut? Se pot ei apăra? Da!

Un răspuns de mare ajutor la întrebarea cu privire la ce este de făcut cu apăsările interioare resimțite de mulți dintre noi, în aceste timpuri pentru care mai nimeni nu era deloc pregăt, l-a dat Guy Winch, un apreciat și celebru psiholog american.

Autor al unor cărți de mare circulație, traduse unele și la noi, cu conferințe TED urmărite de peste 20 de milioane de ori, Guy Winch este specializat în „primul ajutor emoțional”. Adică, primul ajutor în cazuri de șocuri emoționale majore, exact ceea ce resimt mulți oameni acum, în condițiile Pandemiei.

Psihologul așază majoritatea reacțiilor emoționale la Criza Coronavirusului în categoria Anxietății. Spre deosebire de Frică, reacție care apare în fața unui pericol clar precizat, iminent, Anxietatea este reacția care apare la amenințarea vagă, viitoare.

În cazul ei, spune specialistul american, nu știm nimic sigur, pentru cei mai mulți dintre noi amenințarea este incertă, nu știm dacă vom fi expuși la virus sau nu, dacă vom fi expuși, nu știm dacă vom avea sau nu simptome și, dacă vom avea simptome, nu știm dacă ne vom putea recupera cu bine.

Anxietatea se hrănește cu incertitudinea, iar incertitudinea lasă cale liberă proiecției de scenarii terifiante care ne pot menține într-o stare de stres constant. Amenințările cele mai incerte, improbabile și potențial gestionabile, văzute prin prisma Anxietății, pot părea amenințări iminente, care stau gata să dea năvală.

La extrem, Anxietatea îl face pe om să se simtă neputincios, copleșit și paralizat, îl face inapt de a lua măsuri. Cum se iese din imaginarul de groază în care împinge Anxietatea?

Specialistul american nu doar constată și descrie ceea ce li se întâmplă multora, dar oferă și cheia ieșirii din acest impas paralizant, prin luarea unor măsuri capabile să conducă la recâștigarea controlului.

Care sunt acele măsuri? Reputatul psiholog Guy Winch le prezintă pe cele șase, asumate a fi  chiar „modul cum îmi administrez eu propria mea Corona-Anxietate”:

1.Concentrează-te doar asupra ceea ce știi!

Ori de câte ori observați că anxietatea dvs. vă conduce să construiți scenarii care încep cu „dacă”, rezistați să nu înghițiți momeala. În schimb, concentrați-vă asupra faptelor. De exemplu, deși nu știți dacă veți lua virusul, știți că majoritatea persoanelor care îl iau au simptome minore, care dispar în ore sau cel mult câteva zile. Sau nu știți când va trece criza, dar știți că există o cooperare globală fără precedent între oamenii de știință, care se întrec pentru a găsi vaccinuri și tratamente. Sau nu știi când îți vei vedea membrii familiei, de care sunteți izolați, dar știi că poți vorbi cu ei.

2. Concentrați-vă doar asupra a ceea ce vă este sub control!

Când vă simțiți copleșit de ceea ce se întâmplă, luați o pauză din ceea ce făceați și schimbați-vă gândul la ceea ce vă stă la dispoziție. De exemplu, dacă sunteți în supermarket, nu puteți controla dacă ceilalți cumpărători și-au spălat mâinile, dar puteți pune mănuși sau folosi cotul pentru a deschide ușile și a vă dezinfecta imediat ce ajungeți acasă. Dacă vi s-a solicitat să lucrați de acasă, nu puteți controla când vă veți putea întoarce la birou, dar puteți face o listă cu sarcinile care pot fi îndeplinite de acasă și apucați-vă de ele.

3. Concentrează-te doar pe ceea ce poți face tu!

Ori de câte ori te simți neputincios, concentrează-te pe acțiunile pe care le poți întreprinde în locul celor pe care nu le poți. Nu mai puteți alerga seara prin parc. Puteți, în schimb, pedala pe o bicicletă ergonomică. Dacă sunteți părinte și vă faceți griji pentru că copiii dvs. se simt stresați și anxioși, este deosebit de important să îi ajutați să se concentreze pe ceea ce pot face. Un lucru pe care toți copiii îl pot face și ar trebui să facă? Treabă în gospodărie! Treburile sunt bune în perioadele de stres, deoarece vă permit dvs. și copiilor dvs. să acționați și, astfel, să vă contracarați sentimentele de neputință. Faceți treburile împreună, ori de câte ori este posibil, pregătiți o masă, spălați câinele, îngrijiți florile din curte, sau ghivecele de pe balcon. Aceste lucruri îmbunătățesc legăturile într-un moment în care ele sunt mai importante decât oricând.

4. Ajută-te singur ajutându-i pe ceilalți!

Ori de câte ori te simți paralizat de sentimente dificile, o modalitate de a te dezlipi este de a ajuta alte persoane care au nevoie. De fapt, bunătatea, altruismul și acțiunea pentru ceilalți îmbunătățește semnificativ propria noastră bunăstare. Verificați un vecin care locuiește singur, trimiteți un text unui prieten care lucrează într-o afacere care a fost lovită de criză sau sună un membru al familiei în vârstă pentru a-l saluta. Dacă vreunul dintre prieteni sau cineva din familie se confruntă cu sentimente de anxietate, comunică ceea ce ai aflat despre gestionarea propriilor griji.

5. Limitați consumul de știri!

5. Limitați consumul de știri!

Situația se schimbă și se dezvoltă în funcție de oră, ceea ce ne ține pe mulți dintre noi lipiți de știri sau de social media. Cu toate acestea, când știrile sunt deosebit de stresante, este extrem de important să găsești un echilibru între a fi informat și a nu fi copleșit. Decideți orele specifice din zi în care veți verifica știrile. Între timp, încercați să vă concentrați pe a desfășura activități de viață cât mai mult posibil, mai ales dacă sunteți izolat acasă sau dacă aveți copii. Trebuie să oferim minții și corpurilor noastre cât mai multe oportunități pentru a dezactiva și recupera, ceea ce înseamnă a lua pauze de la toate activitățile care provoacă stres, cum ar fi consumul de știri sau conversațiile despre știri.

6. Păstrează-ți perspectiva!

În acest moment poate fi greu pentru oricare dintre noi să întrezărim lumina de la capătul tunelului. Dar această situație de urgență se va rezolva în cele din urmă. Nu știm dacă va fi în câteva săptămâni sau luni, dar oamenii sunt creaturi extrem de adaptabile. Viața va părea normală din nou în curând!