Evenimentul Zilei > International > Juncker, ultimul discurs: „Respectați regulile refugiaților!”
Juncker, ultimul discurs: „Respectați regulile refugiaților!”

Juncker, ultimul discurs: „Respectați regulile refugiaților!”

În ultimul discurs al său privind Starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a punctat una dintre cele mai controversate teme, problema refugiaților care vin în Uniunea Europeană.

Juncker a spus că regulile în privința acestora trebuie respectate de toată lumea. „Propunerile în ceea ce privește refugiații și migrația trebui puse în aplicare. Ei așteaptă, pe bună dreptate, ca UE să îi protejeze și să îi apere”, a declarat Juncker.

Respectarea statului de drept, o obligație, nu o opțiune

Juncker a declarat că instituția pe care o conduce se opune tuturor atingerilor aduse statului de drept și că există îngrijorări în privința evoluțiilor în acest sens, din unele state membre. „Articolul 7, prin care se retrage dreptul de vot în instituțiile UE, trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol. UE este o comunitate a legii şi respectarea statului de drept şi respectarea deciziilor curţii nu este o opţiune, ci o obligaţie”, a declarat preşedintele CE.

 

Sibiu, capitala marilor decizii pentru UE

Juncker a pus un accent deosebit pe Summitul din 9 mai, care va avea loc la Sibiu, pe care îl consideră un eveniment important pentru întreaga Europă. „Până la alegerile europene și summitul din 9 mai, din România, mai rămâne multă treabă de făcut. La Sibiu va trebui să-i convingem pe concetățenii noștri că împărtășim aceleași scopuri în ceea ce privește Uniunea Europeană. Haideți să nu oferim jumătăți de măsură cetățenilor europeni”, a declarat Juncker. Șeful Comisiei Europene a mai spus că, înainte de Summitul de la Sibiu, sunt necesare progrese în ceea ce privește politica externă a Uniunii și că nu e normal ca blocul comunitar să fie redus la tăcere de statele noneuropene. „Trebuie să ne îmbunătăţim abilitatea de a vorbi pe o singură voce când vine vorba de politica externă”, a spus Juncker.

În timpul luărilor de cuvânt, europarlamentarul român, Maria Grapini, a avut o intervenție prin care a ridicat problema intrării României în spațiul Schengen. „Sper, domnule Juncker, că veți ține cont de faptul că România trebuie să intre în Schengen. Țările din Est au nevoie de coeziune socială, creștere, prosperitate, pentru a avea și pace in UE”, a declarat Grapini.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: