Juncker: „UE, prin primirea României în sânul său, a căpătat mai multă putere la nivel internațional”
Editura Evenimentul si Capital

Juncker: „UE, prin primirea României în sânul său, a căpătat mai multă putere la nivel internațional”

Jean-Claude Juncker
Autor: | | 0 Comentarii | 380 Vizualizari

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a adresat, astăzi, Parlamentului, în ședință de plen comună. El a declarat că Uniunea Europeană a devenit mai puternică, la nivel internațional, de la aderarea României.

"Sunt foarte fericit să mă întorc la Bucureşti, ştiu că uneori pare un clişeu să spun aceasta, ultima oară am venit aici în 2003, este o adevărată onoare să pot să vorbesc astăzi în Parlamentul în care reprezentaţi poporul român, un popor curajos angajat, pe care îl iubesc de atâta timp. Anul acesta sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE şi îmi amintesc cu emoţie de 1 ianuarie 2007, dată istorică la care România a intrat în cercul naţiunilor europene, reconciliate între ele. Cu acea ocazie ne-am unit", a afirmat oficialul european, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că a susţinut întotdeauna aderarea României la Uniunea Europeană.

"V-am însoţit ca prim-ministru luxemburghez pe acest drum al aderării, nu într-un mod paternal, ci ca un frate. I-am cunoscut preşedinţii, şi prim-miniştrii din România democratică. (...) O coincidenţă fericită a făcut ca, în decembrie 1997, într-un Consiliu al UE, am decis cu privire la aderarea de mai târziu a României. (...) E mai mult decât o întâmplare, e un simbol puternic, o relaţie strânsă care s-a născut între România - Luxemburg şi europeni, e vorba despre relaţii de inimă, care ţin de sentimente, de căldură umană. (...) Nu trebuie crezută propaganda germană care spune că de fapt primii veniţi în Transilvania erau saxoni. Nu, sunt luxemburghezi de fapt. Deci un prieten fidel care vi se adresează astăzi fără a vă ascunde admiraţia pe care v-o poartă", a spus Junker.

El a declarat că mulţi europeni nu cunosc efortul făcut de români, nu sunt conştienţi de performanţa unei ţări întregi de a-şi transforma într-un timp scurt sistemul judiciar, economic, politic, social, şi să le armonizeze cu principiile care stau la baza construcţiei europene.

"Nu este o întâmplare că am încredinţat doamnei comisar Corina Creţu sarcina politicii de solidaritate europeană, prin excelenţă politica de coeziune. Şi trebuie să spun aici că, la Bruxelles, doamna Creţu face o muncă extraordinară. Şi între 2007 şi 2013 fondurile europene au oferit României sprijin. (...) Mă bucur de drumul pe care l-am parcurs şi amintim că acest drum a fost unul dificil, care a cerut multe din partea tuturor. (...) Aş vrea să felicit pentru curaj poporul român. Acest curaj, această voinţă m-au impresionat întotdeauna, gândindu-mă în acelaşi timp şi la reformele care mai trebuie implementate. Mă gândesc, de asemenea, la mecanismele MCV. Până la sfârşitul mandatului meu şi acestea vor trebui realizate", a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

„Alături de dumneavoastră, voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a onora angajamentul Comisiei. (...) Mecanismul MCV nu înseamnă retragerea sau sfârșitul reformelor, ci înseamnă și mai multă cooperare. Știți că puteți conta pe sprijinul neștirbit al Comisiei”, a mai precizat președintele Comisiei Europene.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate