Evenimentul Zilei > International > Juncker, dezvăluiri incredibile: Luxemburg a tipărit 52 de miliarde de franci în secret
Juncker, dezvăluiri incredibile: Luxemburg a tipărit 52 de miliarde de franci în secret

Juncker, dezvăluiri incredibile: Luxemburg a tipărit 52 de miliarde de franci în secret

Președintele Comisiei Europene spune că atunci când a fost ministru de finanțe, marele ducat a tipărit în secret 52 de miliarde de franci în monedă nouă și secretă: un franc luxemburghez independent, notează today.rtl.

Dezvăluirea a fost făcută de Jean-Claude Juncker în cadrul unui discurs ținut miercuri la Forumul BCE privind banca centrală din Sintra, Portugalia.

O monedă numai în Luxemburg, fără legătură cu francul belgian. 

Banii au fost ascunşi într-un depozit de muniții aparținând armatei. Moneda purta o imagine a Marii Ducese Charlotte, care a murit în 1985 și a abdicat de la tron ​​în favoarea celui mai mare fiu, Marele Duce Jean.

Potrivit lui Juncker, banii au fost arși la 1 ianuarie 1999, odată cu inaugurarea monedei euro. Juncker a descris-o ca pe o realizare majoră în numele armatei luxemburgheze. Fostul premier a precizat, de asemenea, că un astfel de act ar fi considerat iresponsabil astăzi.

Juncker: "Trebuie să mărturisesc solemn într-o cameră plină de bancheri centrali că guvernul luxemburghez a tipărit în secret 50 miliarde într-o monedă nouă și secretă: francul luxemburghez". 

Ideea de a tipări propria monedă, a apărut în 1993, după ce Olanda și Germania au indicat că doresc să urmeze conducerea Regatului Unit și să lase mecanismul european de schimb valutar, a explicat Juncker. "Ei au crezut că fundamentele lor economice sunt mult mai puternice decât cele ale Franței și ale altora".

Dacă germanii și olandezii au părăsit ERM, temerea a fost că alte țări ar putea urma

În timp ce miniștrii de finanțe ai UE și directorii de trezorerie s-au străduit să găsească o soluție, Juncker a venit cu ideea de a crea moneda proprie a Luxemburgului. "Noi am spus atunci că nimeni nu va crede, că lansăm o nouă monedă în Europa cu imaginea Marii Ducese Charlotte ", a explicat Juncker.