Evenimentul Zilei > Politica > Juncker, implicat în bătălia politică românească
Juncker, implicat în bătălia politică românească

Juncker, implicat în bătălia politică românească

Summit-ul celor Trei Mări, un eveniment organizat de președintele Klaus Iohannis, a fost un nou prilej de evidențiere a asperităților dintre șeful statului și Guvern. În fața invitaților, nouășefi de state, președinți ai Parlamentelor, miniștri și alți înalți demnitari, Iohannis, în discursul său, nu a ratat ocazia de a arăta acuzator cu degetul către Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a amintit ieri, în ultima zi a Summit-ului, în f ața liderilor prezenți, de pr oblemele de politică int ernă cu c are s e c onfruntă R omânia. Șeful statului a declarat că reuniunea a avut rezultate bune „în ciuda dificultăților noastre de politică internă”. Premierul Viorica Dăncilă nu a participat la Summit. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, întrebat dacă a fost invitată, a răspuns: „Într ebați la or – ganizatori, ei știu”.

Încurcături pe pistă

Președintele C omisiei Eur opene, Jean-Claude J unker, a ajuns luni s eara în Bucur ești, pe aer oportul Băne asa, unde tr ebuia să fie întâmpinat de premierul V iorica Dăncilă. Din cauza unui decalaj la aterizare, cei doi oficiali nu s-au putut întâlni. Viorica Dăncilă a ajuns la aeroport chiar în momentul în care delegația președintelui CE ieșea pe poartă. Potrivit unor sur se ale E VZ, Juncker știa că tr ebuia să aibă întâlnir e cu pr emierul R omâniei, însă nu el est e cel care a decis să plece, să nu o aștepte. Mai mult, spun sursele noastre, șeful CE nu s-a arătat ofensat. Dovadă că ieri, când au reușit să se întâlnească, Juncker a fost extrem de jovial.

La plecare, alt ghinion

Ieri, avionul cu care ar fi trebuit să plece președintele Comisiei Europene a decolat cu întârziere, din cauza unor probleme tehnice la un motor. Prin urmare, a a vut mai mult timp de dis cuții cu premierul, care a ajuns la aeroport cu o oră și jumăt ate mai repede. Juncker și Dăncilă au dis cutat în s alonul mic, deoarece, liftul nu mer gea, s alonul oficial este la etaj, iar președintele CE nu s-a putut deplas a pe s cări, din c auza pr oblemelor de sănătate.

Lămuriri și anchete

După întrevederea ratată, luni seara, cu președintele Comisiei Europene, JeanClaude Juncker, premierul României, Viorica Dăncilă, a fost acuzată că ea a fost cea care a întârziat la întâlnire. Guvernul a transmis un mesaj prin care preciza că la ora 18:00, premierul Viorica Dăncilă a intrat în aer oportul Băneasa, cu 30 de minute înainte de ora la c are era programat Juncker să aterizeze, dar în acel moment SPP a preluat în coloană oficială delegația șefului CE de la scara avionului și a plecat spre hotelul la care urma să fie cazat. Ieri, Dăncilă a solicitat un raport amă nunțit instituțiilor implicate și o analiză riguroasă a modului în care a acționat SPP la întrevederea care nu a mai avut loc cu Juncker.

SPP-ul ținea avionul în aer

Fostul pr eședinte T raian Băs escu întărește idee a că Dăncilă nu a c ooperat cu SPP-ul la întrevederea de luni, și a preferat să lucreze cu Jandarmeria. „Niciun demnitar în lume a asta nu v a contacta Jandarmeria Română când vine în România. Est e c ontactat SPP -ul pentru pr otecție. Structur a ac easta, r elativ mică, are autoritate totală pe misiuni. SPP-ul, cu certitudine, a știut ora exactă la c are sosește avionul. Vă asigur că, dacă era cu protecție SPP, SPP-ul ținea avionul în aer până ajungea demnitarul. Pr otocolul lui J uncker a inf ormat instituțiile din România despre ora sosirii. Mai e o variantă, demnitarul poate să hotărască dacă mai așteaptă sau nu. Este jenant. Nu prea se cade să te aștepte premierul la aeroport. Juncker trebuia să-i facă o vizită lui Dăncilă la Palatul Victoria.”, a afirmat Băsescu. Printre primele decizii luate de Viorica Dăncilă, după ce a ajuns la Palatul Victoria, a fost să renunțe la protecția SPP.

Jean-Claude Juncker s-a simțit ca un prinț

Jean Calude J uncker a f ost c ea mai așteptată prezență la Summit. A v orbit cu entuziasm despre România și despre relația cu Uniunea Europeană. „Sunt recunoscător că am fost primiţi ca prinţii în această ţară frumoasă. Mulţumesc!”, a declarat Junker la dineul oficial.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: