Evenimentul Zilei > International > Juncker îl AMENINȚĂ pe Trump: „Dacă UE se prăbușește, va fi RĂZBOI în Balcani”
Juncker îl AMENINȚĂ pe Trump: „Dacă UE se prăbușește, va fi RĂZBOI în Balcani”

Juncker îl AMENINȚĂ pe Trump: „Dacă UE se prăbușește, va fi RĂZBOI în Balcani”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a avertizat pe vicepreședintele american Mike Pence că în Balcani va fi război, dacă Trump încurajează și alte țări să iasă din UE.

Vicepreședintele american Mike Pence a mers la Bruxelles pe 20 februarie, însă detaliile discuțiilor avute au fost dezvăluite de-abia acum, de către Juncker, într-un interviu pentru Financial Times.

„I-am zis vicepreședintelui ‘Nu spuneți asta. Nu-i invitați și pe alții să plece, pentru că dacă Uniunea Europeană se prăbușește, veți avea un nou război în Balcanii de Vest’”, i-ar fi spus Juncker lui Pence.

Șeful Comisiei a declarat că este important să li se ofere țărilor din regiune perspectiva de a deveni membre UE: „Dacă le lăsăm singure, Bosnia Herțegovina, Republica Srpska, Macedonia, Albania, toate aceste țări, vom avea război din nou.”

Juncker a mai declarat că plănuiește să viziteze Washingonul luna viitoare, însă a precizat că nu este sigur dacă se va întâlni cu Trump. „Încearcă să aranjeze o întâlnire, dar are alte priorități.”

Juncker a mai dezvăluit că Trump are dificultăți în a se descurca în hățișul birocratic de la Bruxelles: „Apropo, (Trump) nu înțelege nimic despre Europa. Îl avea pe Tusk (Donald Tusk, președintele Consiliului European) la telefon și credea că sunt eu.”