Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite, dar și împotriva celor contagioase, care pot deveni mortale, precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, tuberculoza, poliomielita, pojarul, gripa, rujeola sau hepatita. Cu toate acestea, accesul limitat la vaccinuri, în unele zone din Europa, precum și neîncrederea populației față de efi ciența lor, provoacă în continuare o mulțime de decese.
Potrivit ultimului Eurobarometru, realizat la cererea Comisiei Europene. 33% dintre români cred că vaccinurile slăbesc sistemul imunitar, 35% că acestea provoacă bolile de care ar trebui să ne apere și 64% că, dacă s-ar interesa de vaccinuri, i-ar cere sfatul unui doctor.
La întrebarea referitoare la tipul bolilor care provoacă decesul în zilele noastre, 58% dintre par ti cipanți au răspuns că gripa, 21% poliomelita, 38% hepatita, 33% meningita, 18% tetanosul, 10% niciuna dintre acestea, iar 11% nu au știut ce să răspundă. Întrebați dacă vaccinurile sunt eficiente în prevenirea bolilor, 36% au spus că „da, este o certitudine”, 36% că „da, este probabil” și 8% că „deloc”. Totodată, din studiu rezultă că 59% dintre respondenții români nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani și că 35% nu consideră necesară vaccinarea.
Ce se întâmplă în celelalte țări
Mai mult de jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene sunt conștienți că gripa (56%) și meningita (53%) continuă să facă victime, în timp ce 40% cred acest lucru despre hepatită, 37% despre rujeolă, 22% despre tetanos, iar 17% despre poliomielită.
Studiul a scos în evidență diferențe semnificative între țări: cei mai mulți parti cipanți au fost de părere că gripa, meningita și rujeola provoacă moartea, în vreme ce foarte puțini au știut că și tetanosul, și poliomielita duc la deces. Potrivit sondajului, conștientizarea importanței vaccinării și consultarea informațiilor din media sunt strâns legate de înțelegerea faptului că aceste boli, care pot fi prevenite, sunt fatale.
Doar un sfert dintre europeni și-au vaccinat copiii
Aproximativ 85 % dintre cetățenii Uniunii Europene cred în eficiența vaccinării împotriva bolilor infecțioase, dintre care 52% consideră asta o certitudine, iar 33% doar o probabilitate. Totuși, rata europenilor care s-au vaccinat recent variază în funcție de țară. 45% au fost vaccinați de-a lungul ultimilor 5 ani, în timp ce doar un sfert și-au vaccinat copiii. 33% nu s-au vaccinat și nici nu au rude care să o fi făcut. În Finlanda, Germania și Portugalia, cel puțin o treime dintre cetățeni s-au vaccinat sau au măcar un membru în familie care a făcut-o recent. Aproape jumătate dintre europeni au un card de vaccin, cu precizarea că există diferențe notabile între țări: de la 91% în Luxembourg, la 25% în Marea Britanie.
O treime cred că n-are niciun rost
Aproximativ o treime (34%) dintre europenii care nu s-au vaccinat, nici nu văd rostul vaccinării, 29% sunt încă imunizați datorită ultimei vaccinări, iar 22% susțin că medicii nu le-au recomandat să o facă. În țări unde conștientizarea i m p o r t a n ț e i vac cinării este ridicată, precum Finlanda sau Olanda, respondenții tind să susțină că nu s-au vaccinat recent, întrucât sunt deja imunizați. Rezultă astfel lipsa educației în acest sens: este mai probabil ca respondenții care și-au terminat studiile la 20 de ani să creadă că sunt imunizați datorită ultimului vaccin, față de cei care au terminat școala la 15 ani (36% vs 17%), se arată în Eurobarometru.
Mai reiese că opt din zece europeni sunt conștienți că vaccinurile sunt testate riguros înainte de a fi comercializate și că, totodată, nu le cunosc totuși efectele: doar 49% au spus corect că este fals să susții că vaccinurile provoacă tocmai bolile împotriva cărora sunt concepute. Pe lângă acestea, a mai rezultat că majoritatea europenilor ar solicita de la medici informații despre vaccinuri, considerându-i cei mai de încredere.
Problema nu se rezumă la refuzul oamenilor de a-și vaccina copiii
Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, dr. Valeria Herdea, medic pediatru și președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a explicat ce înseamnă, concret, reemergența bolilor infecțioase, dar și care sunt cauzele acestui fenomen periculos, pentru că scăderea acoperirii vaccinale sub limita de 95% (recomandată de OMS) are în spate mai mult decât refuzul voluntar al oamenilor de a-și vaccina copiii. E vorba, bineînțeles, (și) de flagelul sărăciei, de accesul greoi la serviciile medicale etc. „În ultimii două sute de ani, ca urmare a descoperirii vaccinurilor, a introducerii vaccinării pe scară largă, au fost eradicate boli infecțioase care aveau potențial evolutiv sever, soldate, în timp, cu milioane de decese pe tot globul. Variola a desfigurat și a ucis zeci de milioane de persoane, din care mai mult de 500.000 de oameni în secolul XX. Abia în 1977, OMS a reușit să elimine boala pe întreg mapamondul”, a declarat dr. Valeria Herdea.
Migrația, o cauză a îmbolnăvirii
Italia, Spania și România sunt țările europene cu cele mai multe îmbolnăviri raportate. Are vreo legătură acest aspect cu migrația continuă a oamenilor, inclusiv cu cea a românilor, care reprezintă un segment important al forței de muncă din cele două peninsule? Dr. Valeria Herdea a verticalizat rapid: „Situația populației transfrontaliere este una aparte: pleacă în alte țări pentru un loc de muncă, dar nu întodeauna cu forme legale. În această situație se află nu doar români plecați în căutarea unui loc de muncă, ci și oameni proveniți din oricare altă țară săracă sau în «curs de dezvoltare». Migranții nu se înscriu în sistemul de asigurări de sănătate al țării de adopție - pentru că acest lucru costă mult! - și nu ajung la vaccinare nici în țara de origine”.
„Se administrează după anumite scheme prestabilite”
„De multe ori - continuă dr. Valeria Herdea - copiii lăsați acasă rămân în grija unor rude mai mult sau mai puțin responsabile față de copilul aflat în grijă. Așa se întâmplă cu copiii pe care îi vedem aduși la cabinet doar când sunt foarte bolnavi. Extrem de rar reușim să-i vedem într-o stare de sănătate bună, astfel încât prevenția bolilor infecțioase, respectiv vaccinarea, să poată fi efectuată corect. Vaccinurile se administrează după anumite scheme prestabilite, au nevoie de anumite intervale între două doze, de rapeluri, adică de mai multe doze, astfel încât imunitatea organismului să atingă acele cote care permit protecția eficientă față de boală”.
Dincolo de cifrele, statisticile și rapoartele oficiale, niciodată nu sunt sau n-au fost declarate toate, dar absolut toate îmbolnăvirile dintr-un spațiu, fie el România sau altă țară. Cât de gravă este, în acest context, această revenire spectaculoasă a unor boli cândva „îmblânzite”? Dr. Valeria Herdea e promptă: „În 2018, un bilanț al OMS indica 80.000 de oameni afectați de rujeolă în 47 din cele 53 de state europene. Dacă privim strict «la noi în grădină», faptul că ne confruntăm acum, în 2019, cu boli care ar fi trebuit demult considerate eliminate, denotă o situație teribilă, pe care nu o dorim, nici ca persoane fizice și nici ca popor”.
Legea, blocată în Parlament
În contextul în care în majoritatea țărilor dezvoltate, vaccinarea a devenit obligatorie pentru ca un copil să fie primit la grădiniță sau școală, mai mulți români au fost întrebați dacă sunt de acord ca vaccinarea să fie obligatorie și în țara lor. Peste jumătate dintre români au răspuns afirmativ, mai exact 62,7%, în timp ce doar 24,4% au fost împotrivă. Cu toate astea, există un proiect de lege privind obligativitatea vaccinării la copii, dar acesta stă blocat de aproape un an de zile în Parlament. În forma actuală a proiectului, părinții care refuză să își vaccineze copilul ar putea să primească o amendă pentru asta.
Reacții antivaccin
Valeria Herdea, medic pediatru și președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie România a avut și încă are de-a face cu o mulțime de cazuri de gripă sau rujeolă, însă unii părinți nu sunt convinși că trebuie să își vaccineze copiii. Este și mai greu ca aceștia să creadă în eficiența imunizării, atunci când pe internet apar o grămadă de păreri de la persoane care afirmă că bolile împotriva cărora se fac vaccinurile nu există. Una dintre cele mai cunoscute militante antivaccin din România este jurnalista Olivia Steer, care a reușit de-a lungul timpului să insufle și altor mămici ideile ei despre efectele negative ale vaccinurilor. La începutul anului 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publica o listă cu amenințările la viață pentru anul în curs. Surprinzător, antivacciniștii se află în topul listei, pe locul opt. OMS e de părere că persoane precum Olivia Steer „amenință să inverseze progresele înregistrate în combaterea bolilor prevenite de vaccinuri”. După ce Olivia Steer a apărut în presă cu afirmații potrivit cărora copiii pot să se îmbolnăvească dacă sunt vaccinați, „o parte a populației s-a speriat, iar mulți au început să refuze vaccinarea, atât în cazuri de gripă, cât și de alte boli, precum rujeola”. Astfel, ea a fost acuzată de dezinformare.