Julian Assange refuză să se prezinte la poliţie pentru extrădare. Rămâne în Ambasada Ecuadorului

Julian Assange refuză să se prezinte la poliţie pentru extrădare. Rămâne în Ambasada Ecuadorului

Fondatorul controversatului site WikiLeaks, Julian Assange, refugiat în prezent la ambasada Ecuadorului de la Londra, nu va da curs convocării poliţiei britanice, o etapă premergătoare extrădării spre Suedia.

Un dintre purtătoarele de cuvânt ale ziaristului australian  a precizat că acesta "va rămâne în ambasadă sub protecţia guvernului ecuadorian" în aşteptarea unei decizii din partea autorităţilor din Quito cu privire la solicitarea sa de azil politic.

Poliţia metropolitană îl convocase pe Julian Assange, pentru această dimineaţă, la secţia de poliţie Belgravia. Acesta ar fi fost "primul pas în procedura de extrădare" a fondatorului WikiLeaks spre Suedia, unde este cercetat în legătură cu un caz de viol şi agresiune sexuală. Conform uzanţelor diplomatice, poliţia nu poate intra în sediul unei ambasade pentru a face arestări, aminteşte BBC.

Rrefuzul de a coopera "nu trebuie văzut ca un semn de lipsă de respect", a subliniat purtătoarea de cuvânt, amintind că în legislaţia naţională şi internaţională, cererile de azil primează în faţa solicitărilor de extrădare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scotland Yard anunţa ieri că Julian Assange, refugiat din 19 iunie în misiunea diplomatică, a încălcat termenii eliberării sale condiţionate. "A nu da curs convocării ar fi o nouă încălcare şi ar fi pasibil de arestare", a avertizat poliţia.