Julian Assange poate fi extrădat în Suedia

Julian Assange poate fi extrădat în Suedia

Justiţia britanică a considerat astăzi că cererea de extrădare a lui Julian Assange în Suedia este admisibilă, la capătul unei scurte audienţe, în prezenţa fondatorului australian al site-ului Wikileaks, informează BBC.

"Trebuie să aprob extrădarea dlui Assange în Suedia", a declarat judecătorul Howard Riddle. Justiţia suedeză a emis un mandat de arestare european împotriva lui Assange, pentru a-l audia într-un dosar de presupuse "violenţe sexuale'"comise împotriva a două tinere suedeze.

Assange susține însă că aceste acuzații sunt motivate politic. Avocaţii lui Assange şi-au anunţat astăzi intenţia de a face apel la decizia tribunalului londonez, care autorizează extrădarea. Judecătorul britanic a respins argumentația apărării cum că Assange riscă să nu aibă parte de un proces corect în Suedia. Avocații jurnalistului și-au bazat această pledoarie pe criticile aduse de premierul suedez Fredrik Reinfeldt care l-a etichetat pe Assange drept „inamicul public numărul unu în Suedia”. Geoffrey Robinson, avocatul fondatorului WikiLeaks, a mai susținut în fața instanței că, de obicei, procesele pentru viol se desfășoară în Suedia în spatele ușilor închise, încălcându-se astfel drepturile elementare ale acuzatului.

Avocatul a mai avertizat că, dacă Assange este extrădat în Suedia, autoritățile de la Stockholm ar putea decide, la rândul lor, extrădarea jurnalistului în Statele Unite unde acesta riscă pedeapsa cu moartea pentru spionaj.

Ne puteți urmări și pe Google News