Evenimentul Zilei > Social > Județul unde se plătesc cele mai mari pensii din România. Cine sunt beneficiarii
Județul unde se plătesc cele mai mari pensii din România. Cine sunt beneficiarii

Județul unde se plătesc cele mai mari pensii din România. Cine sunt beneficiarii

Cele mai mari pensii din România, plătite din bugetul asigurărilor sociale, s-au încasat, în primul trimestru al acestui an în județul Hunedoara, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Pe de altă parte, Municipiul București conduce în topul pensiilor medii lunare (care ia în calcul toate tipurile de pensii) cu peste 1.500 de lei.

Cea mai mare medie a pensiilor plătite de statul român, din asigurări sociale, la nivelul României a fost calculată pentru pentru Județul Hunedoara, iar valoarea acesteia atinge 1.825 lei.

Trebuie spus că nivelul crescut al pensiilor din județul Hunedoara se datorează, în cea mai mare parte, minerilor din Valea Jiului care au obținut pensii mult mai mari decât alte categorii sociale, raportat și la condițiile dificile de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al anului în curs, 2020, numărul mediu de pensionari a fost de 5,133 milioane persoane, în scădere cu 7 mii persoane faţă de trimestrul precedent.

Din datele Institutului Național de Statistică, rezultă că la nivelul Capitalei pensia medie este de 1.738 lei, comparativ cu cea mai mică pensie medie din țară, calculată la nivelul județului Botoșani, care ajunge la 1.095 lei. Astfel, Municipiul București se clasează pe locul doi în topul pensiilor medii, stabilite pe județe, după Hunedoara și înainte de județul Brașov, cu 1.635 de lei.

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 730 de lei (1095 lei în judeţul Botoṣani, 1102 lei în judeṭul Giurgiu, 1120 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1825 lei în judeṭul Hunedoara, 1738 lei în Municipiul Bucureşti, ṣi 1635 lei în judeṭul Braṣov)”, se arată în comunicatul INS.

Pe de altă parte, cele mai mari pensii medii lunare din România – unde se iau în calcul sumele tuturor categoriilor de pensionari, asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc. – se înregistrează în Capitală. Aici, un pensionar câștigă în medie aproximativ de 1.504 lei lunar, cu 21 de procente mai mult decât media naţională a valorii pensiilor la sfârşitul primului trimestru al anului 2019.

Pe locul doi în topul pensiilor medii, pe județe, se află Hunedoara, cu o medie de 1.499 de lei în primul trimestru.

Potrivit documentului citat, în trimestrul I al anului 2020, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 16,0% și respectiv cu 16,3%.

Majorarea pensiilor, o incertitudine! Guvernului îi lipsește „imaginea completă”

Orban a făcut anunțul așteptat de milioane de pensionari: „Vor crește!”