Botoșani se poate numi „județul asistaților” social, conform ultimelor statistici. Peste 40.000 de persoane nu au un loc de muncă.
Datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) arată că Botoșani se poate numi „centrul sărăciei”. Județul Botoșani are aproximativ 380.000 de locuitori. Dintre aceștia, doar aproximativ 110.000 reprezintă numărul populației apte de muncă, iar dintre acești 110.000, aproximativ 40.000 nu au loc de muncă.
Botoșani, „centrul sărăciei”. Județul este plin de asistați social
Reprezentanții AJOFM Botoșani spun că 40.000 de persoane nu au loc de muncp, dar nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj. Prin urmare, ei nu beneficiază de calificare profesioală gratuită. Concret, doar o treime din populația județului contribuie la bugetul de stat prin impozite pe salariu, plătește la sănătate și fondul de pensii. Datele Direcției Județene de Statistică Botoșani indicau pentru anul 2023 că doar 17% din populația județului este tânără, aptă de muncă, potrivit adevărul.ro.
Astfel, cea mai mare parte a populației județului primește pensie, ajutor social. În evidențele autorităților din Botoșani se află 36.000 de persoane care s-au declarat a fi „casnice”.
Botoșaniul este unul dintre cele mai sărace județe din țară, potrivit unei analize Hot News. Mai mult, județul nostru depinde de transferurile de la bugetul de stat pentru a supraviețui.
România are un PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (ppc) de 76% din media UE, la egalitate cu Ungaria și deasupra Greciei (67%), Letoniei, Croației, Slovaciei, Serbiei și vecinilor bulgari.
Românii câștigă puțin. Cea mai mare parte a salariului se duce pe mâncare
Potrivit Institutului Național de statistică(INS) veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România în trimestrul III 2023 au fost de 6.668 de lei, iar cheltuielile totale au fost de 5.816 lei lunar pe gospodărie. Aproximativ o treime din consumul gospodăriilor merge înspre produsele alimentare și băuturile nealcoolice, iar 15,8% sunt cheltuieli cu locuința, apa, electricitate și gaze.
Conform site-ului picodi.com, cheltuielile cele mai mari pentru cumpărături sunt înregistrate în Elveția (325 EUR/lună), urmată de Norvegia (308 EUR/lună) și Danemarca (281 EUR/lună), acest fapt fiind explicat prin nivelul general ridicat al prețurilor în aceste țări.
În ceea ce privește cheltuielile pentru mâncare, acestea pot varia de la câteva procente până la peste jumătate din cheltuielile de consum. Spre exemplu, mai puțin de o zecime din cheltuielile pentru alimente și băuturi nealcoolice de uz casnic se regăsesc în țări precum SUA – 6,7%, Singapore – 8,4%, Marea Britanie – 8,7%, Irlanda – 9,2% și Elveția – 9,9%.