”Acţiunea ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistraţii şi opinia publică în scopul susţinerii desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este o operaţiune de dezinformare pe plan intern şi extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acţiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste.

De la înfiinţarea ei, SIIJ a fost ţintă celei mai crâncene şi asidue campanii de dezinformare, fakenews şi manipulare din perioada post-comunistă, campanie purtată atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, al cărei vârf de lance a devenit actualul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu”, se arată în comunicat.

Conform comunicatului, SIIJ a fost sabotată încă de la început, ”atât din interiorul, cât şi din afara justiţiei”. Se vorbește despre ”o maşinărie uriaşă de propagandă şi manipulare fiind angajată în a promova minciuni neruşinate şi sfidătoare” cu privire la SIIJ. Motivul tuturor acestor atacuri împotriva SIIJ e protejarea de răspundere a magistraţilor care, o parte dintre ei în cârdăşie cu serviciile secrete, au comis abuzuri împotriva unor români, mai arată judecătorii reprezentați de AJADO.

”Întâmplător sau nu, aceleaşi persoane din magistratură, clasa politică, societate civilă sau presă, care prin manipulări şi dezinformări au justificat şi solicitat desfiinţarea SIIJ, sunt cam aceleaşi persoane care au aparat abuzurile din justiţie împotriva românilor din ultimii ani, transformarea instanţelor în “câmp tactic” al SRI şi colaborarea nelegală şi neconstituţională dintre procurori şi SRI în baza unor protocoale secrete.

(…) Odată cu instalarea la cârma Ministerului Justiţiei a lui Cătălin Predoiu, însă, campania de fakenews şi dezinformare internă şi externă a atins o nouă culme, prin încercarea ministrului Predoiu de manipulare a întregului corp al magistraţilor în scopul desfiinţării SIIJ şi implicit a influenţării în această direcţie a proceselor ce sunt pe rolul CJUE.

Anvergura campaniei de dezinformare, manipulare şi folosire în scop propriu a corpului de magistraţi de către ministrul justiţiei Cătălin Predoiu este fără precedent de la căderea regimului comunist în România”, se mai arată în comunicatul citat.

Tot aici se afirmă faptul că Predoiu ar fi transmis, către MAE, cu două săptămâni înainte de consultare, că noul guvern de la Bucureşti doreşte desfiinţarea SIIJ: ”La data consultării instanţelor şi parchetelor, pe data de 25.11.2019, ministrul Cătălin Predoiu avea deja luată decizia cu privire la desfiinţarea SIIJ, dovadă fiind adresa pe care a trimis-o Ministerului Afecerilor Externe cu două săptămâni înainte, pe dată de 11.11.2019.

În adresa din data de 11.11.2019 către ministrul Afecerilor Externe Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut ca România să îşi schimbe poziţia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa SIIJ, în sensul că aceasta trebuie desfiinţată sau modificată radical. Această nouă viziune urma să fie adoptată printr-un memorandum al Guvernului României. (…)

Procedând în acest mod, complet neloial şi perfid, ministrul Cătălin Predoiu reînvie practica Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste, serviciu care avea că rol dezinformarea, manipularea, distorsionarea şi controlarea opiniei publice prin propagarea de informaţii false pe plan intern şi extern în scopul obţinerii unui rezultat dorit de “preaiubitul” conducător comunist al ţării.

Acţiunea de dezinformare cu privire la SIIJ întreprinsă cu precădere pe plan extern de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu nu este nouă, acesta având deja experienţă manipulării şi dezinformării instituţiilor europene din perioada în care, fiind ministru al Justiţiei, a iniţiat noile coduri civil şi penal. Comisia Europeană a lăudat prin rapoartele MCV respectivele coduri, dar care în timp s-au dovedit a avea zeci de articole neconstituţionale (…)”.