Judecătorii sar la gâtul „grupurilor de interese“

„Este nefiresc ca un judecător să trăiască într-un mediu acid, să fie hărţuit şi discreditat, şi acest lucru să se întâmple de la cele mai înalte niveluri“.

Sub „umbrela“ acestor declaraţii critice, aparţinându- i preşedintelui Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, a avut loc aniversarea a 75 de ani de activitate a asociaţiei. Întâlnirea magistraţilor nu a părut însă a avea foarte multe în comun cu o sărbătoare, fiind mai degrabă prilejul de a trage un semnal de alarmă asupra statutului judecătorului în România.   „S-a încercat de multe ori ca această independenţă clamată să ni se pretindă, dar de fapt, în subtext, să fie destul de afectată. Şi aici este vorba despre grupurile politice sau de interese care au încercat şi încă încearcă, vorbind de independenţa justiţiei, să o ştirbească“, şi-a continuat Costiniu tirul acuzaţiilor. Magistratul s-a întrebat, dată fiind situaţia actuală (de fapt, ultimele declaraţii ale preşedintelui Băsescu privind „judecătorul corupt“ din cazul „Constanda“ - n.r.), ce încredere mai pot avea cetăţenii în cei care-i judecă.

Costiniu a fost completată de către vicepreşedintele AMR, judecătorul Mona Pivniceru, cea care a mutat problema încrederii scăzute în magistraţi pe umerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): „CSM ar trebui să ia atitudine şi pro şi contra în ce priveşte statutul judecătorilor“.