Judecătorii îi tratează diferit pe săraci şi pe bogaţi

Judecătorii îi tratează diferit pe săraci şi pe bogaţi

Cetăţenii simt că judecătorii şi procurorii din România nu ascultă cu atenţie ce au de spus oamenii şi îi tratează diferit în funcţie de venit, potrivit unui sondaj privind reforma în Justiţie.

Acestea sunt câteva dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor, dar şi ale avocaţilor faţă de modul în care magistraţii îi tratează pe justiţiabili, aşa cum rezultă dintr-un sondaj cu privire la reforma justiţiei realizat de Gallup cu finanţare din partea Băncii Mondiale. Astfel, 69% dintre cetăţeni consideră că Parchetele nu aplică aceeaşi lege pentru bogaţi şi săraci, iar încă şi mai mulţi (75%) cred că această discriminare există şi în instanţele de judecată.

Publicul larg mai consideră, în proporţie de aproximativ 50%, că magistraţii îi discriminează pe justiţiabili şi în funcţie de rasă sau naţionalitate.

Mai mult de jumătate din populaţie crede că magistraţii interpretează diferit aceleaşi legi, nu ascultă ce au de spus oamenii, dau pedepse prea mari pentru infracţiunile mici sau sunt influenţaţi politic. Pe de altă parte, 51% dintre cetăţeni admit că deciziile judecătorilor se fundamentează totuşi pe fapte de cele mai multe ori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 50% dintre românii care au răspuns sondajului Gallup şi mai mult de trei sferturi dintre avocaţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de starea de impunitate a magistraţilor care nu sunt niciodată sancţionaţi atunci când dau soluţii greşite. Încetineala cu care se desfăşoară procesele în România este reclamată ca o problemă de către 76% dintre respondenţi.