Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătorii decid arestarea primarului Brașovului
Judecătorii decid arestarea primarului Brașovului

Judecătorii decid arestarea primarului Brașovului

George Scripcaru a fost reținut ieri de procurorii DNA, după două ore de audieri. El este cercetat pentru abuz în serviciu și luare de mită. O parte din banii din șpagă ar fi fost folosiți în campania electorală pentru alegerile locale din 2012

Primarul orașului Brașov, George Scripcaru (50 de ani), vicepreședinte PNL, a fost reținut ieri de procurroii DNA pentru 24 de ore. Acuzațiile: abuz în serviciu privind încheierea unor contracte de energie termică și luare de mită. El va fi adus astăzi în fața unui judecător, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Perchezițiile

Anterior, edilul participase la percheziții în sediul Primăriei Brașov.„O să aflați pe parcurs despre ce este vorba”, a fost singura declarație a lui Scripcaru.

Totul a început la prima oră a dimineții, atunci când procurorii au descins în 20 de locații, printre care și acasă la Scripcaru. Percheziții au fost și la biroul afaceristului Mihai Ciprian David- fost director la Hidroelectrica, dar și la Radioteleviziunea Transilvania SRL. Pe de o parte procurorii DNA anchetează modul în care s-au încheiat mai multe contracte de vânzare –cumpărare sau prestări servicii de către CET SA Brașov sau Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov, cu Bepco SRL Ghimbav. În firmă este implicat și Mihai David.

Prejudiciu uriaș

Procurorii susțin că s-ar fi urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco. Anchetatorii fac verificări și cu privire la posibile infracțiuni de abuz în serviciu vizând relațiile comerciale dintre Tetkon SRL – având asociați Primăria Brașov și Rial SRL- și Bepco SRL. Prejudiciu: aproximativ 27.000.000 de lei. În acet caz sunt cercetați mai mulți afaceriști și directori din primărie.

George Scripcaru este primar al orașului din anul 2004. El a fost viceprimar (2000-2004) și consilier în Consiliul Local Brașov (1996-2000).

Aleșii PNL, probleme la DNA

Mai mulți primari PNL au fost, în ultimele trei luni, în centrul unor anchete DNA în ultima perioadă. 18 iunie: Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, acuzat de constituirea unui grup infracțional. 10 iunie: Lucian Iliescu, primarul orașului Giurgiu, pus sub acuzare pentru abuz în serviciu și conflict de interese. 29 mai: Constantin Hogea, primarul orașului Tulcea, arestat pentru că ar fi primit mită un apartament. 26 martie: Dorin Florea, primarul orașului Târgu -Mureș, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. 10 martie: Adrian Nicolae Domocoș, primarul orașului Beiuș, trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție.