Magistratul Stere Learciu, fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, a colaborat cu Securitatea, au concluzionat membrii CNSAS.
Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Stere Learciu, „a fost colaborator al Securităţii“. Aceasta este concluzia membrilor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care i-au cerut Tribunalului Bucureşti să dea un verdict în acest caz.
Concret, în acţiunea făcută în instanţă, CNSAS arată că în cazul lui Learciu există rapoarte ale ofiţerilor de Securitate, din care reiese că acesta „denunţa“ atitudini sau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, determinând prin atitudinea sa „îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale“. Nume de cod: Aurel
Potrivit CNSAS, Learciu ar fi fost recrutat de Securitate pe vremea când era judecător la Judecătoria Sectorului 2 al Capitalei. Magistratul ar fi semnat apoi angajamentul de colaborare, pe 29 mai 1984, dată la care a preluat şi numele conspirativ „Aurel“.
Studiind rapoartele făcute de ofiţerii recrutori, membrii CNSAS au ajuns la concluzia că Learciu ar fi furnizat informaţii inclusiv despre faptul că „uneori (…), în mediul justiţiei, se comentează nefavorabil unele indicaţii sau hotărâri ale partidului şi statului nostru“.
Mai mult, judecătorul ar fi fost chiar premiat de Securitate pentru informaţiile furnizate, fapt ce rezultă dintr-un raport din 31 mai 1985, când Stere Learciu ar fi primit 300 de lei şi „avizarea pozitivă pentru efectuarea de excursii turistice în URSS, împreună cu soţia“. În concluzie, judecătorul a fost apreciat ca „prezentând garanţii moral politice“.
VERDICT FAVORABIL Doi judecători de la Curtea Supremă au scăpat „la mustaţă“ Alţi doi judecători de la Secţia Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cercetaţi şi ei de CNSAS, au scăpat la limită de verdicte similare celui dat lui Learciu. Concret, în cazul magistraţilor Dragoş Bărcănescu şi Adrian Duţă, CNSAS a stabilit că „nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, în sensul legii“. Potrivit adeverinţelor eliberate însă de Consiliu, Bărcănescu a fost contactat de Securitate pe 21 iunie 1971 şi ar fi fost de acord să colaboreze. În perioada 1971-1973, acesta ar fi avut numele conspirativ „Bob“, colaborarea lui cu Securitatea încetând în momentul în care a fost detaşat la Ministerul de Interne, unde a fost inspector principal la Inspectoratul General al Miliţiei şi ofiţer operativ principal. Despre Adrian Duţă, CNSAS a descoperit că „a fost jurist aparţinând Trupelor de Securitate ale MI“. Cei doi judecători au fost verificaţi de CNSAS la cererea Asociaţiei pentru Justiţie „SoJust“.