Evenimentul Zilei > Justitie > Un JUDECĂTOR a fost trimis în JUDECATĂ pentru fapte INVENTATE. DNA fabrică motive
Un JUDECĂTOR a fost trimis în JUDECATĂ pentru fapte INVENTATE. DNA fabrică motive

Un JUDECĂTOR a fost trimis în JUDECATĂ pentru fapte INVENTATE. DNA fabrică motive

Ovidiu Galea, un judecător cu aproape 20 de ani de experienţă în acest domeniu, a fost trimis în judecată de două ori, pentru nişte fapte inventate.

Ovidiu Galea este magistrat de aproape 20 de ani, activând inițial ca procuror și apoi ca judecător la secția penală de la Judecătoria Oradea și de la Tribunalul Bihor.

Cariera sa a fost însă grav afectată după ce, cu câțiva ani în urmă, s-a interferat profesional cu procurorul Ciprian Man, de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, la care acesta a deținut funcția de șef în perioada decembrie 2013 – februarie 2017, scrie cotidianul.ro.

În decurs de doi ani și jumătate, a fost trimis în judecată în două dosare instrumentate de procurorul-șef Man, pentru fapte inventate și care nu sunt de competența DNA. În primul dosar a fost absolvit de răspundere penală după ce instanțele competente au dispus restituirea cauzei către DNA, iar structura centrală a DNA a dispus clasarea cauzei cu motivarea că faptele nu există, absolvindu-l pe judecătorul Galea de acuzația de abuz în serviciu și trimițând dosarul Parchetului competent, cu motivarea că faptele pretins săvârșite nu sunt de competența DNA. Procurorul-șef Man l-a trimis însă din nou în judecată, tot pentru o faptă care nu există.

Judecătorul Galea a devenit astfel primul și singurul magistrat din România care a fost suspendat din funcție de două ori de către Consiliul Superior al Magistraturii. Prima dată a fost suspendat pentru o perioadă de 20 de luni, iar actualmente este suspendat de aproape 6 luni.

La 10 zile după trimiterea în judecată în primul dosar, judecătorul Galea a fost suspendat din funcție, în urma sesizării DNA, printr-o hotărâre a CSM din 30 iunie 2014. A fost repus în funcție după 20 de luni, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul DNA.

Primul dosar în care judecătorul Ovidiu Galea a fost trimis în judecată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA este dosarul 37/P/2012, care a fost instrumentat de procurorii Ciprian Man și Dan Chirculescu. În acest dosar au mai fost trimise în judecată Florica Roman, magistrat la Curtea de Apel Oradea, și judecătoarele Denisa Vidican și Raluca Cuc de la Tribunalul Bihor, care au fost și ele implicate în schimbarea din funcție a judecătoarei Crina Muntean.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: