Aflată sub lupa CSM după eliberarea unui recidivist periculos, Dana Grosu a fost avansată de cei care trebuiau să o ancheteze.
Deşi, la începutul acestui an, l-a pus în libertate pe Dorel Lazăr - un recidivist periculos, care avea la activ o serie de violuri -, în urma unei sentinţe discutabile care ar fi trebuit să o aducă în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Dana Grosu, de la Judecătoria Sectorului 5 a Capitalei, tocmai a fost promovată.
Asta, în urma unui concurs organizat, la finele lunii mai, de CSM, ai cărui oficiali precizau, în februarie, că „materialul publicat de EVZ (referitor la modul în care a fost pus în libertate Lazăr) va fi avut în vedere de către Inspecţia Judiciară a Consiliului care verifică modul în care au fost gestionate dosarele ce au avut ca obiect amânarea şi întreruperea executării pedepselor”.
„Atâta vreme cât împotriva judecătoarei nu a existat o sancţiune din partea CSM, nimic nu o putea împiedica să participe la concursul organizat pentru promovarea pe post. (...) A susţinut un examen şi, potrivit Legii privind statutul magistraţilor, nu a existat niciun impediment să nu fie declarată «admis». Ar fi fost o problemă doar dacă ar fi existat o hotărâre a CSM, o eventuală sancţiune”, au explicat oficialii Consiliului. I-au fost recunoscute meritele profesionale
Potrivit unui document intrat în posesia EVZ, datat 31 mai 2009 şi intitulat „tabel final privind rezultatul verificării îndeplinirii de către candidaţii judecători a condiţiilor legale de participare la concursul de promovare în funcţii de execuţie”, magistratul Dana Grosu este unul dintre cei aproape 200 de judecători de la instanţele arondate Curţii de Apel Bucureşti care au primit „undă verde” pentru promovare din partea CSM şi a Institutului Naţional al Magistraturii.
Însă, potrivit Legii privind statutul magistraţilor, „promovarea în funcţii de execuţie reprezintă recunoaşterea performanţelor profesionale ale magis traţilor şi constituie o componentă a carierei acestora. (...) Pot participa la concursul pentru promovarea în funcţii de execuţie magistraţii care în ultimii trei ani înaintea concursului au avut calificativul «foarte bine», n-au săvârşit abateri disciplinare şi îndeplinesc condiţiile de vechime”. Clemenţă excesivă
La începutul acestui an, magistratul Dana Grosu a dat dovadă de clemenţă excesivă atunci când a decis să-i întrerupă executarea pedepsei lui Dorel Lazăr, mai cunoscut sub numele de „Lăzărică” - un recidivist periculos, care „a acumulat” de-a lungul timpului pedepse ce însumează peste 32 de ani de închisoare, majoritatea pentru violuri comise cu o cruzime greu de imaginat. Magistratul şi-a bazat decizia de a-l elibera pe un certificat medico-legal contestat apoi de specialişti. Mai mult, ju decătoarea a ignorat faptul că Lazăr mai beneficiase anterior de două întreru peri ale pedepsei, dar, în loc să-şi rezolve problemele de sănătate, s-a făcut nevăzut. În urma dezvăluirilor EVZ, Dorel Lazăr a fost reîncarcerat.
ASCENSIUNE RAPIDĂ Dana Grosu, un judecător apreciat de şefi
Fost avocat la Iaşi, Dana Grosu a intrat în magistratură în 2006, fiind numită judecător la Judecătoria Târgu Neamţ, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu. Un an şi jumătate mai târziu, este singura dintr-o listă de şapte judecători transferaţi din motive profesionale în Capitală, printr-o decizie a CSM. Toţi ceilalţi au invocat motive de ordin personal sau familial.
„De regulă, magistraţii de la instanţele din ţară sunt transferaţi în Capitală doar dacă au aici familii. Asta, şi pentru că instanţa trebuie să le plătească celor transferaţi 600 de euro pe lună, bani de chirie. De exemplu, cunosc o doamnă judecătoare care are în Bucureşti familie şi doi copii şi se chinuieşte de câţiva ani să obţină avizul CSM pentru a se transfera aici din nordul ţării, unde a fost repartizată”, au explicat surse din magistratură.