Editura Evenimentul si Capital

Judecătoarea condamnaților (II). Viața la Curte

Autor: | | 1 Comentarii | 5597 Vizualizari

Viața o iubise mult pe Oana Petrescu, atât de mult încât îi vitregise pe alții numai ca să-i dea ei. Își dorise să ajungă judecător – soarta era acolo să-i facă pe plac. Visase să se mărite - karma i l-a scos în cale pe Făt Frumos cu inelul de logodnă. Voia și copii, dacă se putea mai mult de unul, ca să le facă în ciudă colegelor ei singure și triste. Barza i-a lăsat doi plozi și a plecat spre țările calde.

Nici la capitolul realizări profesionale nu avea ce să-și reproșeze. Deși concediile postnatale o ținuseră captivă vreme de patru ani, Oana Petrescu reușise, cumva, să promoveze de la judecătorie la tribunal și, apoi, direct la curtea de apel, fără să simtă cu adevărat povara muncii de judecător. În vreme ce colegii ei se afundau în munți de dosare, eroina noastră făcea copii, gândindu-se că un singur pas o mai separa de instanța supremă. E de înțeles că nu era o persoană prea populară, fie și pentru simplul motiv că nu prea apucase cineva să o vadă muncind. Dar poate că povestea Oanei Petrescu nu ar fi devenit cunoscută, dacă niște oameni ocoliți de noroc, nu ar fi avut ghinionul să fie judecați de această femeie.

Proaspăt promovată, Oanei i-a fost repartizat un dosar mamut, care ar fi pus pe fugă orice judecător. Cele peste trei sute de volume, depozitate Dumnezeu știe pe unde, erau un motiv suficient să te determine să renunți la a le citi. Iar Oana Petrescu avea doi copii de crescut, nu-și permitea luxul de a studia asemenea dosare. Pentru prima oară în viața ei simțea că soarta i-a fost potrivnică și era hotărâtă să se răzbune pe cei care o obligaseră să judece.

- Îți dai seama că sunt optzeci și trei de părți? Numai apelul durează o oră, se plângea într-o seară soțului.

- Nu poți să faci o cerere să îi fie repartizat altcuiva? Abia te-ai întors din concediu, ești epuizată.

- Nu merge așa. Dacă nu se eliberează mai repede posturi ca să pot pleca la curte, va trebui să-l scot în pronunțare.

- Atunci trage și tu de timp cât poți, a sfătuit-o soțul.

- Asta e și intenția mea. O să dispun o expertiză contabilă și, la câte firme sunt, va dura trei ani. Știi cât urăsc dosarele economice.

- Dacă vrei un sfat, lasă experții să-ți facă toată munca. Ce soluție ai de gând să dai – achitare sau condamnare?

- Evident că îi condamn, nu se pune problema. În plus, mă ajută la mapa profesională. Un asemenea dosar e un trofeu pentru oricine.

Pe scurt, acest dosar viza o rețea de evazioniști fiscali, care, în opinia procurorilor, prin metode inteligente, nu-și plătiseră obligațiile datorate statului. În realitate, era vorba despre unul din acele cazuri în care parchetul defilase cu răufăcătorii în cătușe prin fața televiziunilor, ca să vadă omul de rând de ce nu merg lucrurile în țara asta. La final, când așa-zișii infractori își dovedeau nevinovăția, nu-i mai păsa nimănui, fiind demult judecați de privitorii ce rămăseseră cu gurile căscate și cu degetele înțepenite pe telecomanda televizorului.

Oana Petrescu nici nu înțelegea cum se pricopsise ea cu acest dosar. Previziunile în legătură cu durata procesului fuseseră optimiste. Trei ani s-au scurs în liniște și armonie cu părțile din dosar, dar expertiza nu se afla nici la jumătatea drumului. Șefii și controalele o presau să scoată dosarul în pronunțare. Așa că, într-o zi, Oana Petrescu a anunțat că e din nou însărcinată și trebuie să finalizeze până va naște.

- Doamna președinte, experții mai au nevoie de timp. Sunt camioane de documente ce trebuie studiate.

- Nu am fost suficient de clară? Expertiza, așa cum e, va fi depusă săptămâna viitoare, sub sancțiunea amenzii. Aveți 10 zile să formulați obiecțiuni, după care ne judecăm.

- Doamna președinte, la ce bun să mai facem obiecțiuni dacă deja ne-ați spus că ne vom judeca? Aș spune că tocmai ne-ați comunicat că veți respinge tot și urmează o condamnare.

- Nu am nevoie să-mi traduceți propriile mele cuvinte, domnule avocat.

Pentru cei mai puțin cunoscători, în dosarele economice expertizele financiar-contabile au un rol hotărâtor în stabilirea vinovăției. O cifră te poate trimite în spatele gratiilor sau îți poate demonstra nevinovăția. Inculpații își puseseră mari speranțe în această expertiză, iar acum judecătoarea îi anunța că trebuie să nască și nu mai are timp să aștepte finalizarea ei.

- Doamna președinte, expertiza este incompletă, strigau cu toții, într-un cor al disperării.

- Nu-mi pasă. Au avut suficient timp, nu e vina mea că au dormit cu capul pe dosar.

- Dar dumneavoastră ați desemnat experții. Dacă știați că aveți un termen-limită, trebuia să le comunicați din timp.

- Domnule avocat, acum trei ani nu eram însărcinată, că nu sunt elefant să am o gestație de 22 de luni.

- Nu este normal să se termine dosarul pentru că nașteți dumneavoastră, cu tot respectul. Inculpații au drepturi.

Femeia din spatele TVR! Cine este cea acuzata ca sprijina PSD! Mare SCANDAL in Televiziunea Publică

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI