Jude Law, eroul rus din al Doilea Război Mondial

Jude Law, eroul rus din al Doilea Război Mondial

Filmul regizat de Jean-Jacques Annaud reuneşte unele dintre cele mai cunoscute nume din industria filmului.

Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz şi Ed Harris interpretează personajele principale din ecranizarea volumului de nonficţiune „Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad“, scrisă de William Craig în 1973. Jean-Jacques Annaud a ales să redea un moment cheie din cel de-al Doilea Război Mondial, acela în care se petrece invazia germană din Rusia, în 1942.

Jude Law îl interpretează pe Vassili Zaitsev, un soldat rus care se remarcă prin curajul său în luptă, reuşind să doboare cinci soldaţi nemţi cu cinci gloanţe. Danilov (Joseph Fiennes), un activist politic rus, este impresionat de curajul lui Zaitsev şi scrie un material propagandistic într-un ziar militar despre izbânda acestuia. Activistul îşi propune astfel să mobilizeze poporul sovietic, demoralizat în urma loviturii date de nemţi.

Danilov se transformă peste noapte în erou naţional, însă germanii ripostează aruncându-l în luptă pe cel mai bun lunetist, maiorul König (Ed Harris). Acesta este trimis să-l descopere pe cel care devenise duşmanul numărul unu al Germaniei. Pe fundalul războiului îşi face loc şi o poveste de dragoste. Danilov şi Zaitsev se îndrăgostesc de aceeaşi femeie, rusoaica Tanya (Rachel Weisz). NECONCORDANŢĂ

Ne puteți urmări și pe Google News

> Filmul a fost criticat atât de Rusia, cât şi de Occident, pentru aspectele care nu respectă întocmai datele istorice.

> Unii dintre veteranii ruşi care au luptat la Stalingrad s-au simţit atât de ofensaţi de inexactităţile prezentate în film, încât s-au adresat parlamentului rus pentru a interzice filmul, însă cererea a fost respinsă.