Evenimentul Zilei > Sport > Se schimbă fotbalul! Jucătorii nu vor mai avea voie să lovească mingea cu capul
Se schimbă fotbalul! Jucătorii nu vor mai avea voie să lovească mingea cu capul

Se schimbă fotbalul! Jucătorii nu vor mai avea voie să lovească mingea cu capul

Federaţiile de fotbal din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord au hotărât să interzică lovirea mingii cu capul pentru tinerii fotbaliști în timpul antrenamentelor.

Cele trei foruri au menționat că în cazul copiilor cu vârsta între 12 și 16 ani va exista o „abordare progresivă”. Această regulă va fi aplicată în curând, însă lovirea mingii cu capul în timpul meciurilor de juniori nu va fi interzisă.

Federaţiile de fotbal din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord s-au conformat, după ce, anul trecut, a fost publicat un studiu realizat de Universitatea din Glasgow, care indică faptul că în rândul foştilor fotbalişti profesionişti există un risc sporit de demenţă.

Medicul Carol Routledge, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a salutat noile recomandări, însă a adăugat că instanţele sportului trebuie să meargă mai departe, pentru a descoperi orice posibile legături între fotbal şi demenţă.

În 2015 a fost deja introdusă interdicția pentru copii a lovirii mingii cu capul în Statele Unite.

În urmă cu doi ani, fostul jucător britanic Ryan Mason a cerut să fie interzisă lovirea mingii cu capul de către copii. Acesta a jucat pentru Tottenham înainte să fie nevoit să se retragă în februarie 2018 din cauza unei accidentări la cap, după coliziunea cu un al jucător. (foto: facebook/scotlandnationalteam)