Evenimentul Zilei > Actualitate > JUCĂRIILE REGALE, expuse la Palatul Buckingham. „O copilărie regală” de la regele George al IV-lea, la micul prinţ George | GALERIE FOTO
JUCĂRIILE REGALE, expuse la Palatul Buckingham. „O copilărie regală” de la regele George al IV-lea, la micul prinţ George | GALERIE FOTO

JUCĂRIILE REGALE, expuse la Palatul Buckingham. „O copilărie regală” de la regele George al IV-lea, la micul prinţ George | GALERIE FOTO

Peste 150 de jucării şi imagini de arhivă, provenite în special din colecţia privată a familiei regale britanice, vor fi prezentate începând de sâmbătă în cadrul expoziţiei "O copilărie regală", organizată în decorul somptuos al Palatului Buckingham.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, expoziţia cuprinde exponate a 25 de copii din nouă generaţii, de pe parcursul a 250 de ani, de la regele George al IV-lea la micul prinţ George de Cambridge. Anul trecut, expoziţia organizată cu ocazia celei de a 60-a aniversări a încoronării reginei Elisabeta a avut 530.000 de vizitatori în 65 zile.

Cadouri la naştere şi aniversări, jocuri de interior şi în aer liber sunt tot atâtea teme abordate în cadrul expoziţiei.

"Aceste documente oferă o perspectivă deosebită despre viaţa şi evoluţia acestor copii. Ele relevă punctele comune cu alţi copii, fie că este vorba despre deprinderea scrierii sau despre a nu avea cea mai bună purtare", a comentat curatoarea Anna Reynolds, citată de AFP.

Din jurnalul reginei

"Foarte, foarte, foarte, foarte, îngrozitor de urâtă!", se descria, de exemplu, în "carnetul său de comportament" viitoarea regină Victoria, la 25 septembrie 1832, pe când avea vârsta de 13 ani.

Expus într-o sală decorată cu candelabre impresionante, faimosul carnet este înconjurat de zeci de alte obiecte, cum ar fi o broşură care dezvăluie că "mama" şi "bebe" au fost primele cuvinte rostite de prinţesa Elisabeta, actuala regină.

Prinţi şi prinţese care se distrează

Mai mult, vizitatorii descoperă cai şi mini-maşini cum este, de pildă, un Aston Martin, model DB5, replica în miniatură a uneia dintre maşinile lui James Bond, cu care prinţul Andrew s-a jucat în 1966. Fidelă originalului, maşina a fost echipată cu toate gadget-uri necesare agentului 007, scrie AFP.

Pe fundal, imagini de prinţi şi prinţese care se distrează, defilând pe erane, în timp ce un alt film le înfăţişează pe prinţesele Elisabeta (actuala regină) şi Margareta pe când erau mici şi se jucau cu mama lor.

Ţinuta de botez a bebeluşului regal

Expoziţia, care este deschisă până la 28 septembrie, prezintă publicului şi bunuri ale celui mai tânăr prinţ din dinastia britanică, George de Cambridge, al treilea în ordinea succesiunii la tron, a cărui primă aniversare a fost sărbătorită la 22 iulie.

Vizitatorii pot vedea în cadrul expoziţiei şi pătura violet oferită micului prinţ de cuplul Obama la naşterea sa şi pot admira veşmântul purtat de prinţ la botez.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: