Cine este Juan Guaido, „copilul” care l-a înfruntat pe Maduro şi s-a autoproclamat preşedinte interimar

Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte ad-interim al Venezuelei în faţa a mii de susţinători pe 23 ianuarie 2019. El este tânăr, capabil să mobilizeze zecile de mii de susţinători şi, ceea ce este important, Juan Guaido, deputat, 35 de ani, a primit susţinerea Statelor Unite şi a Braziliei, miercuri. În câteva săptămâni el a devenit figura centrală a opoziţiei faţă de Nicolas Maduro, reuşind să mobilizeze din nou adversarii conducătorului socialist.

Ca student împotriva lui Chavez

''Eu sunt un supravieţuitor, nu o victimă’’, sunt cuvintele dragi al lui Juan Guaido, căsătorit şi tată al unei fetiţe, referindu-se la tragedia din 1999 în Statul Vargas. În decembrie al acelui an ploile abundente au cauzat pagube enorme în acea zonă situată la 25 de km de Caracas, provocând moartea a 10.000 de persoane, potrivit datelor Crucii Roşii. ’’Ştiu ce înseamnă să fii mort de foame’’, mărturiseşte el.

Juan Guaido a debutat în politică în 2007 odată cu generaţia de studenţi care au ieşit în stradă împotriva ex-preşedintelui Hugo Chavez (1999-2013). ’’Guaido este o figură nouă, văzut ca un om al consensului de către moderaţi şi respectat de radicali pentru a fi participat activ la manifestaţii’’, explică Diego Moya-Ocampos, analist al cabinetului IHS Markit, cu sediul la Londra.

Cel mai tânăr preşedinte al Parlamentului

Membru fondator al partidului Voinţa Populară în 2009, el a devenit unul dintre liderii partidului, şeful său pe lineie ierarhică, Leopoldo Lopez, a petrecut aceşti ultimi ani în închisoare sau arest la domiciliu, acuzat de incitare la violenţă în timpul unui val de demonstraţii în 2014. Guaido este ales deputat din partea Statului Vargas în 2015. Un tânăr nu prea cunoscut, suplu şi înalt, cu o voce profundă, a devenit pe 5 ianuarie cel mai tânăr preşedinte al Parlamentului, unica instituţie controlată de opoziţie. ''Este un copil care se joacă de-a politica'', l-a caracterizat Nicolas Maduro.

Recunoaştere din partea Statelor Unite prin vocea lui Mike Pence

Pe 13 ianuarie, imaginile arestării sale de către serviciile de informaţii venezuelene (SEBIN), într-o operaţiune spactaculoasă, în plină stradă, când se îndrepta spre o reuniune politică, au făcut înconjurul lumii. El va fi eliberat după o oră. Două zile după, vicepreşedintele american Mike Pence, l-a contactat subliniind că este ''un lider curajos'' şi exprimând susţinerea fermă a Statelor Unite pentru Adunarea naţională a Venezuelei pe care o consideră ''singura entitate legitimă a ţării''.

Recunoscut ca preşedinte interimar de mai mulţi lideri de state

Miercuri, Juan Guaido a fost imediat recunoscut ca ’’preşedinte interimar’’ de către preşedintele Donald Trump şi de către secretarul egneral al Organizaţiei Statelor Americane, uruguaianul Luis Almagro. Canada, Brazilia şi Peru au procedat în acelaşi fel. Preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a scris pe Twitter : ''Sper ca toată Europa să susţină forţele democratice din Venezuela. Spre deosebire de Maduro, adunarea parlamentară, inclusiv Juan Guaido, au un mandat democratic'', a concluzionat el.

Mai multe tweeturi din mass-media sud-americane s-au manifestat în jurul Web-ului: Juan Guaido are controlul albastru al unui cont verificat de Instagram, însă nu şi Nicolas Maduro. Cu toate acestea, nu este vorba despre geopolitică web: un purtător de cuvânt al reţelei a declarat pentru Guardian că Maduro nu a fost niciodată verificat pe Facebook sau pe Instagram deoarece nu a făcut niciodată această solicitare, spre deosebire de Guaido.                         

Riscuri de mari violenţe

Înfruntări au avut loc miercuri între forţele de ordine şi partizanii opoziţiei, la Carcas, au relatat jurnalişti din întrega lume, potrivit canalului 20 Minutes. 13 persoane au fost împuşcate, a anunţat miercuri o organizaţie nonguvernamentală de apărare a drepturilor omului. Washingtonul a dezaprobat violenţele şi a spus că Maduro a greşit folosind forţa împotriva manifestanţilor opoziţiei.