Nunta lui Cristi Borcea cu Alina Vidican a durat trei zile şi trei nopţi, însă numai în cazul bucătarilor, care au robotit pentru ca evenimentul să iasă la înălţimea aşteptărilor.
Cea mai mare provocare legată de meniul de la nunta lui Cristi Borcea cu Alina Vidican a fost una de natură logistică, povesteşte pentru EVZ Joseph Hadad, bucătarul care s-a ocupat de meniul "nunţii anului".
Cel mai dificil aspect a fost prepararea unui meniu "haute cuisine" pentru 550 de invitaţi, în condiţiile în care designul preparatelor a fost la fel de important ca gustul lor.
Chiar dacă petrecerea, organizată la luxosul centru de evenimente Ambasad'Or din Otopeni, a durat o singură noapte, prepararea bucatelor a durat trei zile şi trei nopţi.
"Am început joi noaptea şi am terminat abia duminică, în ziua nunţii", povesteşte Hadad cât a durat pregătirea felurilor de mâncare pentru nunta dinamovistului. Feluri printre care s-au numărat Ragout de Homar Breton cu Morel şi un duet de muşchi de vită şi ficat de gâscă sotat, servit cu sos Merlot şi trufe negre.
"A fost o muncă minuţioasă", îşi aminteşte Hadad, care este, din 1997, Executive-Chef la restaurantul Casa Vernescu din Bucureşti.
Cum să faci din gătit un spectacol culinar
"A fost cea de-a doua oară în viaţa mea când mi-au tremurat genunchii de emoţie. Prima oară s-a întâmplat când Bill Clinton, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, a venit la hotelul King David din Israel, unde am fost Executive Chef timp de şapte ani", mărturiseşte bucătarul, adăugând că este fericit că rezultatul a fost la înălţimea aşteptărilor.
Pentru că este un perfecţionist, n-a lăsat niciun detaliu la voia întâmplării. A mers personal în Franţa, de unde a cumpărat cu mâna lui ingredientele care nu se găseau în România.
"S-a scris în presă că în meniul a existat şi sare de Himalaya, însă asta nu înseamnă că am mers până în Himalaya pentru a o cumpăra, am luat-o tot din Franţa, unde este importată din Himalaya. Orice fel de sare este dăunătoare pentru corpul uman, asta e clar, însă sarea de Himalaya este cea mai pură. Are o culoare roz şi vine ca un diamant, care este dat ulterior pe răzătoare, ca şi trufele, în faţa mesenilor, ceea ce creează o notă de distincţie", descrie Hadad una dintre extravaganţele nunţii lui Cristi Borcea cu Alina Vidican.
Sacrificii
Chiar dacă îşi propusese în prealabil să plece în concediu în luna august, bucătarul israelian a renunţat la planurile de vacanţă când Cristi Borcea i-a propus să se ocupe de prepararea meniurilor la nunta sa.
"Dacă m-ar fi rugat oricine altcineva, n-aş fi acceptat. Cristi îmi este însă un foarte bun prieten, suntem ca o familie, vine la Casa Vernescu cel puţin o dată pe săptămână", povesteşte Hadad.
Israelianul spune că n-a fost deranjat că la nunta dinamovistului a existat un meniu dublu: atât felurile rafinate pe care el şi ajutoarele sale le-au preparat, cât şi bucatele tradiţionale româneşti, precum berbecuţii la proţap, şunculinţa ardelenească cu ceapă, micii şi mămăliga.
Hadad cunoaşte obiceiurile româneşti şi, mai mult, mărturiseşte că îi plac şi lui sarmalele, mămăliga şi puiul la ceaun. Singurul defect al bucatelor româneşti, este, în opinia sa, că au tendinţa să cadă greu la stomac şi să provoace somnolenţă.
Pasiune
Cele mai importante calităţi de care are nevoie un bucătar de vârf sunt puterea de muncă, creativitatea şi pasiunea pentru arta culinară: "Este o muncă foarte grea. Ajungi dimineaţa în bucătărie fără să ştii când o să mai ieşi. În plus, trebuie să intri în bucătărie aşa cum intri cu soţia în pat, trebuie să fi cuprins de o pasiune deosebită, să te traverseze un fior prin tot corpul. Dacă nu eşti pasionat de gătit, mai bine te apuci de altceva. Bucătarii sunt nişte artişti care pictează cu ingrediente, iar capacitatea de a crea noi reţete este esenţială". "Dacă m-ar fi rugat oricine altcineva, n-aş fi acceptat. Cristi Borcea îmi este însă un foarte bun prieten, suntem ca o familie, vine la Casa Vernescu cel puţin o dată pe săptămână" JOSEPH HADAD, Executive-Chef VEZI ŞI:
- Meniu cu stele pentru nunta dinamovistului Borcea
- Noi imagini inedite de la ospăţul comandat de Becali. FOTO EXCLUSIV Cum s-a făcut mămăligă la ceaun la nunta lui Borcea | VEZI TOT MENIUL