Josep Borrell nu va demisiona, în ciuda avalanșei de critici din Parlamentul European
- Maria Dima
- 11 februarie 2021, 12:11
ABC. Înaltul Reprezentant al UE a apărut în fața Parlamentului European pentru a da socoteala cu privire la recenta sa călătorie la Moscova și a fost de acord să promoveze ideea "acțiunilor robuste" împotriva Rusiei pe care nu le-a definit în detaliu.
Josep Borrell nu intenționează să demisioneze în ciuda avalanșei de critici care i-au fost adresate în timpul unei apariții în Parlamentul European, marţi după-amiază, pentru eșecul răsunător al călătoriei sale la Moscova, deși a fost de acord să promoveze ideea unor "acţiuni robuste" împotriva Rusiei pe care nu le-a definit în detaliu. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a apărut pentru a da socoteala cu privire la recenta sa călătorie la Moscova și la expulzarea diplomaților pe care mulți deputați europeni au considerat-o ca o umilință pentru UE.
De la tribună, Borrell a spus că misiunea călătoriei sale a fost să comunice îngrijorarea UE cu privire la represiunea împotriva disidentului Aleksei Navalnîi și să clarifice apărarea democrației ca trimis al UE. De asemenea, el a criticat regimul rus, care - în opinia sa - și-a asumat "o puternică derivă autoritară" și "nu lasă niciun spațiu pentru o deschidere democratică pentru statul de drept".
Borrell, ţinta criticilor deputaților europeni, a încercat să se apere argumentând:
"Ascultându-i pe unii dintre voi, se pare că eu am fost cel care a expulzat diplomații europeni din Rusia, când de fapt a făcut-o Lavrov", ministrul rus de Externe.
Deși nu a folosit cuvântul dictatură, pentru a se apăra, Borrell a fost de acord să spună că Kremlinul a întreprins "o puternică deriva autoritară" și "nu lasă niciun spațiu pentru o deschidere democratică", care, într-o logică bună, sunt fapte pe care le putea cunoaşte dinainte să meargă la Moscova și care ar fi trebuit să-l determine să fie mai precaut atunci când a planificat această călătorie sau chiar să o suspende.
Una dintre cele mai exotice intervenții din rândul deputaților europeni a fost cea a lui Carles Puigdemont, urmărit de justiţia spaniolă, care și-a asumat teza regimului rus atunci când a comparat persecuția împotriva lui Navalnîi cu faptul că în Spania liderii independenței au fost condamnați pentru infracțiuni grave împotriva Constituției. Fostul președinte al Generalității i-a spus lui Borrell că ar fi trebuit să-l corecteze pe ministrul rus de Externe, deoarece în Catalonia "sunt nouă prizonieri politici și nu trei, așa cum a spus Lavrov" și i-a cerut "să aibă un Borrellexit" pentru că "UE nu poate funcţiona în faţa lumii, recomandând rețete care nu se aplică la ea acasă".
Josep Borrell nu va demisiona, în ciuda avalanșei de critici din Parlamentul European
La rândul său, Borrell s-a referit la Puigdemont fără să-l numească (amândoi se aflau în cameră) și le-a spus deputaților europeni: "Personal, mi-aș fi dorit să intru într-o confruntare cu Lavrov pentru a-i nega teza, cum ar fi compararea lui Navalnîi cu un europarlamentar care stă în această cameră și cu colegii săi care în acest moment militează pentru alegeri", dar "nu era cazul să intrăm într-o discuție".
În ultima parte a apărării sale, Borrell a insistat că, în ciuda tuturor, el înțelege că "există aspecte în care este necesar, inevitabil, să cooperezi cu Rusia. Dar pentru a coopera este nevoie de doi, iar puterea rusă a decis să o facă diferit; va trebui să căutăm alte căi. Acum știm mai bine la ce să ne așteptăm de la Rusia. Ceea ce trebuie făcut este să analizăm în toate instanţele europene, cu inteligență și seninătate, care ar putea fi pașii noștri viitori pentru a ne defini relația cu Rusia".
Deocamdată, președinta Comisiei își menține sprijinul pentru Înaltul Reprezentant, nu în ultimul rând pentru că mecanismul politic al executivului comunitar este deosebit de complex. Un comisar nu poate fi înlăturat dacă nu dorește să demisioneze și Parlamentul poate vota doar o moțiune de neîncredere în întreaga Comisie. În cazul Înaltului Reprezentant, acesta este şi un post "cu dublă pălări", deoarece el este şi vicepreședintele Comisiei, dar în același timp depinde de Consiliu, adică de reuniunea Guvernelor. În cazul puțin probabil în care Borrell și-ar da demisia, pentru a nu afecta toate echilibrele politice, geografice și de gen cu care au fost distribuite pozițiile din Comisie, un alt socialist spaniol ar trebui să-l înlocuiască, ceea ce reduce mult apetitul pentru o schimbare a acestui portofoliu.
Acesta este al doilea obstacol serios al lui Borrell în scurt timp, din cauza viziunii sale sincere despre diplomație.
Mai întâi a fost hotărârea sa de a negocia o soluție pentru alegerile legislative din decembrie cu dictatura venezueleană, care este intrinsec alergică la democrație, și acum este mult mai grav când a încercat să stabilească punți de cooperare cu regimul rus și, în același timp, a profitat de ocazie pentru a reproșa Kremlinului represiunea împotriva disidenților și protestatarilor. Există o problemă de bază în ideea pe care o are Înaltul Reprezentant despre apărarea drepturilor omului, deoarece consideră că este compatibilă cu a face afaceri cu călăii de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.
De asemenea, este adevărat că mai multe guverne îl însoțesc în această viziune fals pragmatică. Așa cum a spus marţi în dezbatere, în ultimii ani au avut loc 19 vizite la Moscova făcute de reprezentanți ai unor țări din UE și o majoritate a miniștrilor de Externe au votat în favoarea călătoriei, contrar dorinţei țărilor de frontieră care cunosc bine Rusia. Și mai presus de toate, sprijinul principal vine din Germania, care, după ce a abandonat energia nucleară, a decis să depindă de gazul rusesc în ciuda tuturor. (Rador)