John Wayne, aniversare de 100 de ani

John Wayne, aniversare de 100 de ani

Orasul Winterset din Iowa, Statele Unite, a sarbatorit, ieri, 100 de ani de la nasterea celebrului actor american John Wayne, care s-a nascut pe 26 mai 1907, informeaza AFP.

Mai multe comemorari au fost programate pentru vineri, sambata si duminica in orasul Winterset, care are doar 4.800 de locuitori.

 De asemenea, in aceste zile vor fi proiectate pe un ecran gigant filmele cele mai cunoscute ale actorului, care a decedat pe 11 iunie 1979, in Los Angeles, California.

Printre productiile care vor rula se numara si "True Grit" din 1969, pelicula pentru care John Wayne a primit singurul sau Oscar, "Diligenta", "The Quiet Man", "Red River" si multe altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

In plus, autoritatile locale vor pune piatra de temelie a unui muzeu, aproape de casa natala a actorului, care a parasit orasul in 1911, la doar patru ani, pentru a se stabili impreuna cu familia sa in California.

John Wayne s-a nascut sub numele de Marion Robert Morrison dar si l-a schimbat in 1930, la initiativa realizatorului Raoul Walsh.

Cunoscut mai ales datorita rolurilor din western-uri, Wayne a jucat insa si in filme romantice. In 1968, actorul a aparut in pelicula "The Green Berets", care spunea povestea glorioasa a soldatilor americani in razboiul din Vietnam.

Orasul Winterset este situat in Madison, zona devenit celebra datorita romanului "Podurile din Madison County" (1992) de Robert James Waller, ecranizat in 1995 de Clint Eastwood.