Relaţia dintre USL şi Klaus Johannis, primarul Sibiului, s-a defectat. După ce, în 2009, social-democraţii şi liberalii l-au desemnat pe Johannis drept candidatul PSD-PNL-PC la funcţia de premier- în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat prezidenţialele în faţa lui Traian Băsescu – săptămâna aceasta primarul Sibiului a refuzat să facă parte din Guvernul Victor Ponta.
Acest lucru a fost confirmat chiar de Klaus Johannis, după ce iniţial şeful Executivului a negat că i-ar fi făcut vreo ofertă în acest sens. Edilul a precizat că portofoliul care i-a fost oferit a fost cel de ministru al Afacerilor Europene.
El a avut luni o întâlnire cu Ponta, după demisia lui Ioan Rus din fruntea Ministerului de Interne, care a deschis calea remanierii Executivului.
"Am discutat despre intrarea în Executiv"
"Pot să confirm că am discutat şi posibilitatea de a intra în Guvern. Dar nu am discutat niciun post, nici de la Externe, nici cel de la Interne. A fost o discuţie, mai degrabă, generală. Ne-am oprit un pic asupra Ministerului Afacerilor Europene. Dar discuţiile au mers repede mai departe: eu nu pot să plec din Sibiu, acum că sibienii m-au reales. Primul ministru a înţeles acest lucru", a precizat ieri Klaus Johannis.
El a adăugat că întâlnirea cu premierul de la Palatul Victoria a fost programată săptămâna trecută, iar între temele de discuţie anunţate din timp au fost cele legate de proiectele administraţiei sibiene, în special cel referitor la construirea unui nou spital de urgenţă.
După întâlnirea de luni, ziarul sibian "Turnul Sfatului" a publicat informaţia potrivit căreia lui Johannis i s-ar fi propus să preia conducerea Ministerului de Externe, de la Andrei Marga. Până la urmă, la Externe a fost mutat Titus Corlăţean de la Justiţie. "A fost o împărţeală înăuntrul unui grup şi un domn a dorit foarte mult acest minister", a comentat amar Marga.
Premierul Victor Ponta a negat acest lucru. "Nu i-am propus niciodată domnului Johannis funcţia de ministru de Externe. E o minciună, nu e adevărat. Şi dacă o aflaţi de la mine, o să o aflaţi şi de la domnul Johannis", a spus el. Ponta a evitat însă să precizeze dacă s-a discutat despre vreo altă funcţie în Executiv.
În 2010, Victor Ponta, ales preşedinte al PSD, declara că "proiectul Johannis s-a înecat în jacuzzi-ul lui Vîntu sau la Grivco", aluzie la vizita nocturnă făcută de Mircea Geoană la reşedinţa lui SOV, care a înclinat decisiv balanţa în favoarea lui Traian Băsescu.
CITIŢI ŞI:

  • Unul minte: Ponta sau Johannis Johannis:
  • "Pot să confirm că am discutat şi posibilitatea de a intra în Guvern"
  • Klaus Iohannis spune că premierul i-a propus să fie ministru de Externe. Victor Ponta: Este o minciună