Joe Biden laudă moldovenii pentru votul decisiv în condiții de război hibrid: Rusia a eșuat
- Viorica Gheorghe
- 5 noiembrie 2024, 08:20
Republica Moldova. Casa Albă își exprimă aprecierea pentru votul moldovenilor. Președintele SUA, Joe Biden, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru noul mandat. Oficialul susține că „realegerea sa istorică” este un eșec clar al Rusiei, iar poporul a reușit să mențină cursul țării spre democrație.
Joe Biden, copleșit de votul moldovenilor
Într-un comunicat oficial al Casei Albe se menționează că moldovenii au optat pentru o viziune.
„Duminică, cetățenii R. Moldova s-au dus la urne și au votat pentru viziunea președintelui Sandu privind o Moldovă sigură, prosperă și democratică. Realegerea președintelui Sandu vine la doar două săptămâni după ce cetățenii moldoveni au votat „pentru” la referendumul constituțional în susținerea statutului de membru al UE”, se arată în declarația Casei Albe.
Mesajul Președinției SUA cuprinde acuzații la adresa Rusiei.
„Luni la rând, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice ale R. Moldova și procesele electorale. Dar Rusia a eșuat. Cetățenii moldoveni și-au exercitat dreptul lor democratic de a-și alege propriul viitor și au ales un drum aliniat cu Europa și democrațiile de peste tot”, susține Casa Albă.
Maia Sandu, președinte cu acte în regulă
CEC a confirmat validitatea scrutinului. Conform datelor preliminare prezentate de președinta CEC, la alegeri au participat 1 699 025 de alegători. Mai exact, 54,31% dintre alegătorii incluși în listele electorale.
Maia Sandu a câștigat un nou mandat cu ajutorul voturilor din diasporă. Rezultatele finale preliminare o poziționează în fața contracandidatului său, la distanță de aproape 10 puncte procentuale.
Candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, este câștigător în rândul votanţilor interni, cu 51,33%. Maia Sandu a obţinut în diasporă 82.83%.
PSRM a declarat că „Maia Sandu este un președinte al diasporei, nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate”.
Legislația electorală prevede că al doilea tur al alegerilor prezidențiale este declarat valabil dacă la el au participat cel puțin 20% din numărul total al alegătorilor.
CEC are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, pe care, ulterior, îl va prezenta Curții Constituționale împreună cu raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial.