Joe Biden a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă susținută, la Kiev, împreună cu premierul Arseni Iațeniuk. Biden a avertizat Rusia că „un comportament provocator” ar conduce la o „și mai mare izolare” și a cerut Moscovei să nu mai sprijine militanții pro-ruși din Estul Ucrainei.

În acest timp, în Estul Ucrainei au fost înmormântate, ieri, cele trei victime, împușcate în altercația de duminică de către sepratiștii pro-ruși, lângă orașul Sloviansk.

Biden s-a întâlnit și cu parlamentarii ucraineni, cărora le-a spus că SUA sunt alături de noii lideri de la Kiev împotriva „amenințărilor umilitoare”, referindu-se, cel mai probabil, la Rusia.

Vicepreședintele american a făcut un apel ca Moscova să ceară separatiștilor să elibereze clădirile guvernamentale pe care le ocupă ilegal, în orașe din Estul țării, și să abandoneze punctele de control instalate pe șoselele principale.

Lupta anticorupție

Oficialul de la Washington a vorbit, însă, și despre necesitatea ca noile autorități ucrainene să lupte cu „fenomenul endemic” al corupției. „Șansa de a crea o Ucraină unită, de a face lucrurile corect, stă în puterile voastre”, a explicat Biden. El a anunțat că SUA vor oferi un ajutor suplimentar de 50 de milioane de dolari guvernului ucrainean, pentru a susține reformele economice și politice. Această sumă include 11 milioane de dolari pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 25 mai, iar 8 milioane de dolari sunt oferite pentru asistență militară neletală.

Biden a atras atenția, de asemenea, că „unii vor să rupă Ucraina în bucăți” și a reiterat că SUA sunt „de partea poporului ucrainean și a unei Ucraine unite”. El a repetat şi că SUA nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeii la Rusia, insistând că „nicio țară nu are dreptul să ia teritoriile altei țări”.

La Moscova, ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, a afirmat că un război între Rusia şi Ucraina nu este posibil și, de altfel, este puțin probabil ca Ucraina să înceapă o operațiune militară, în mod independent, contra Rusiei. „Nu cred că ruşii şi ucrainenii vor lupta. Pot să vă asigur însă că nu vom permite nicio surpriză negativă cu privire la securitatea Rusiei”, a precizat el. Oficialul a dezminţit informaţiile referitoare la o prezenţă sporită a militarilor ruşi la frontiera cu Ucraina, informaţii difuzate de Kiev şi de UE.

UE cere implementarea acordului de la Geneva

UE a făcut un apel, către toate părțile implicate, să dea dovadă de bună credință în implementarea acordului de la Geneva, convenit la 17 aprilie, între SUA, Rusia, UE și Ucraina, pentru o reducere rapidă a tensiunilor din Ucraina. „Am constatat unele progrese în ceea ce privește aplicarea acordului legat de amnistierea celor care au depus armele”, a declarat Michael Mann, purtător de cuvânt al șefei politicii externe a UE, Catherine Ashton. El a spus că Ucraina trebuie să implementeze acest acord și este important ca toți cei implicați „să dea dovadă de bună credință”.

„Nicio națiune nu are dreptul de a fura pur și simplu teritoriul altei țări. Nu recunoaștem anexarea Crimeii.”
JOE BIDEN, vicepreședintele SUA