Vineri, Alexandru Bologa a obținut medalia de aur la categoria J1, -73 kg, în para-judo, la Jocurile Paralimpice de la Paris.
Jocurile Paralimpice 2024. România câștigă prima medalie de aur
Alex Bologa a obținut o victorie remarcabilă în finala de la Jocurile Paralimpice de la Paris, impunându-se cu 10-0 în fața lui Yergali Shamey din Kazahstan. Performanța sa a fost evidențiată de un Ippon spectaculos realizat în doar 1:22 minute, asigurându-i astfel medalia de aur la categoria -73 kg în cadrul competiției de para-judo.
În confruntarea de vineri, 6 septembrie, sportivul român, care și-a pierdut vederea înainte de vârsta de trei ani, a demonstrat o stăpânire remarcabilă a tehnicii de judo. Printr-o lovitură decisivă și rapidă, Bologa a câștigat medalia de aur și a adus un moment de mândrie pentru România, dovedind că niciun obstacol nu este prea mare atunci când pasiunea și determinarea sunt prezente.
Alex Bologa, al doilea român care câștigă o medalie de aur la Jocurile Paralimpice
Alex Bologa a realizat o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris, devenind al doilea român care câștigă o medalie de aur în istoria competiției. După succesul lui Eduard Novak în 2012, Bologa a reușit să aducă un nou titlu de aur pentru România, consolidând astfel tradiția țării în sporturile paralimpice. Această victorie îl situează pe sportivul român în fruntea listei, marcând o evoluție semnificativă față de medaliile de bronz câștigate la edițiile anterioare, Rio 2016 și Tokyo 2020, potrivit COSR.
De asemenea, această realizare a contribuit la poziționarea României pe locul 56 în clasamentul națiunilor de la Paris. Performanța lui Bologa subliniază nu doar abilitățile sale excepționale în judo, ci și angajamentul și determinarea sportivilor paralimpici români.
Și-a pierdut vederea complet la șase ani
Alexandru Bologa a reușit să-și îndeplinească visul la a treia participare la Jocurile Paralimpice, obținând medalia de aur la Paris. În ciuda provocărilor întâmpinate în trecut, el a demonstrat o perseverență remarcabilă, reușind să transforme visul său de a deveni campion paralimpic în realitate.
„Oamenii care nu văd nu prea fac sport. Eu vreau să le dau speranţă, să fiu un exemplu. Visul meu e să devin campion paralimpic! O să reuşesc asta! Nimic nu este imposibil, nimic!", spunea Bologa cu entuziasm la vârsta de 18 ani, când începea să își construiască cariera pe tatami.
Povestea lui Alexandru Bologa este marcată de obstacole și dificultăți, dar și de o determinare de neclintit.
„Nu m-am născut orb. Mi-am pierdut văzul pe când aveam șase ani. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, iar asta mi-a afectat vederea”, a declarat el, explicând contextul medical al pierderii vederii sale. Chiar și așa, Bologa a găsit în sport o cale de a depăși aceste limitări și de a inspira alții să facă același lucru.
Primele semne ale problemelor de vedere au fost observate când era încă foarte mic, iar intervențiile medicale nu au avut succesul scontat.
„În scurt timp n-am mai văzut cu ochiul drept. Am fost pe la medici, dar m-au tot pasat de la unul la altul, cum e pe la noi”, a povestit Bologa pentru Gazeta Sporturilor în 2014. Încercările de a găsi soluții pentru problema sa au fost limitate, dar el a continuat să lupte pentru visul său.
Într-un moment critic al vieții sale, părinții lui Bologa au strâns 15.000 de euro pentru o operație în Belgia, dar din păcate, intervenția a venit prea târziu.
„Eram prea mic, nu-mi mai amintesc ce am simţit atunci, dar trebuia să merg mai departe, nu?!", a spus el, reflectând asupra momentului în care a devenit complet orb. Acum, succesul său paralimpic reprezintă o realizare importantă în drumul său de a depăși toate dificultățile întâmpinate.