Jocurile Olimpice. Organizatorii, scuze după izbucnirea scandalului religios
- Mădălina Sfrijan
- 28 iulie 2024, 16:29
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a stârnit numeroase controverse în spațiul public. Mulți creștini și-au arătat nemulțumirea vizavi de scenă asemănătoare „Cinei celei de taină”, care a fost promovată în prima zi a competiției. În replică, organizatorii și-au cerut scuze în fața grupurilor religioase.
Jocurile Olimpice. Organizatorii și-au cerut scuze
Scena controversată a fost adusă în fața publicului prin Thomas Jolly, un regizor„rebel” din Franța. De altfel, acesta face parte din comunitatea LGBTQ+ și a recunoscut că s-a confruntat cu bullying-ul în copilărie.
Inițiativa sa a stârnit numeroase reacții negative din partea creștinilor, dar mai ales a Bisericii Catolice. După izbucnirea acestui scandal, organizatorii competițiilor de la Paris și-au cerut scuze, conform Reuters.
„Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu”, a fost mesajul regizorului Thomas Jolly.
Mesaj legat de incluziune și toleranță
Potrivit organizatorilor, scena ar fi trebuit să transmită un mesaj legat de incluziune și toleranță. De altfel, organizatorii au dat asigurări că nu au intenționat să jignească grupurile religioase.
„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios. Inițiativa urmărea să celebreze toleranța comunității. Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii au fost jigniți, ne pare foarte rău”, au transmis organizatorii.
Cu toate acestea, numeroși creștini susțin că este vorba despre blasfemie și că astfel de acte nu au legătură cu munca sportivilor.
Jocurile Olimpice. Critici din partea Bisericii Catolice
În Franța, blasfemia este considerată o dovadă a libertății de exprimare. În plus, cei care recurg la astfel de acte nu pot fi pedepsiți legal. Reprezentanții Bisericii Catolice au criticat mesajul și gestul făcut de regizorul francez.
Totodată, susținătorii aceste cauze spun că mesajul nu a avut la bază batjocura, ci a vizat incluziunea și toleranța față de minorități.