Jocurile Olimpice de la Londra, paravan pentru spionii ruşi. Cum vor împânzi agenţii FSB-ului Marea Britanie

Jocurile Olimpice de la Londra, paravan pentru spionii ruşi. Cum vor împânzi agenţii FSB-ului Marea Britanie

Fostul ministru britanic al apărării, Liam Fox, susţine că Rusia plănuieşte să se folosească de Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012, pentru a "invada" Marea Britanie cu spioni ruşi. Potrivit acestuia, autorităţile din Regatul Unit nu au cum să prevină intrarea pe teritoriul britanic a unor indivizi, care vor folosi ca paravan grupul de sportivi ruşi. Acuzaţiile sale au provocat iritarea Kremlinului.

Liam Fox a avut acces la informaţiile clasificate ale serviciilor de securitate, înainte de a fi obligat să demisioneze din guvern, în luna octombrie.

"Ne vom confrunta cu un număr foarte mare de agenţi FSB (fostul KGB) care vor veni la Londra în timpul Jocurilor Olimpice, inclusiv cu indivizi dubioşi. Când ruşii au decis că trebuie să trimită oameni pentru a-şi proteja grupul de sportivi, au ales foarte mulţi oameni ai FSB să facă asta. Londra va deveni un loc interesant vara viitoare", a spus Fox.

Afirmaţiile sale referitoare la intenţiile de spionaj ale Moscovei au scandalizat Kremlinul, care l-a acuzat pe Fox de "paranoia", scrie "Daily Mail".

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia nu ar fi la prima tentativă de spionaj în Marea Britanie. În urmă cu două luni, presa de la Londra relata cazul Katiei Zatuliveter, în vârstă de  26 de ani,  care a compărut în faţa instanţei britanice, fiind ameninţată cu expulzarea. Potrivit unui fost colonel KGB, tânăra a ajuns o eroină în Rusia după ce a provocat pagube urişe Marii Britanii.

Rusoaica a fost reţinută în timp ce era asistenta parlamentară a deputatului liberal-democrat Mike Hancock. Din acest post, ea ar fi avut acces la informaţii militare importante, pe care le-a transmis Kremlinului.