Momentul legendar în care Nadia Comăneci a pus România pe harta sportului internațional

Sursa foto:Arhiva EVZ

Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal au fost un amestec de succes sportiv, dificultăți politice și financiare. Performanțele uimitoare ale sportivilor, în special ale gimnastei Nadia Comăneci, au rămas imprimate în istoria olimpică. În ceea ce privește impactul boicotului și problemele financiare, acestea au servit ca lecții importante pentru viitoarele orașe gazdă.

Performanțele gimnastei românce au însemnat un moment definitoriu în istoria sportului. Moștenirea sa continuă să inspire sportivii iubitorii de sport din întreaga lume. Astfel, gimnasta nu este doar o campioană olimpică, ci și un simbol al excelenței și al perseverenței.

Jocurile Olimpice din 1976

Jocurile Olimpice de la Montreal au avut loc între 17 iulie și 1 august 1976, reprezentând cea de-a 18-a ediție a Jocurilor moderne.

 

Emblemă Jocurile Olimpice din 1976. Sursă foto- wikipedia

Deși au produs 32 de recorduri mondiale și o serie de performanțe memorabile, Jocurile din 1976 au atras atenția asupra problemelor evidente ale mișcării olimpice. Au apărut întrebări cu privire la integritatea competiției în sine. Mulți sportivi, în special înotătoarele est-germane, au fost suspectați de utilizarea steroizilor anabolizanți pentru a-și îmbunătăți performanțele.

De asemenea, a existat îngrijorarea că spiritul de amator al Jocurilor a fost subminat de influența comercială, care era în creștere în lumea occidentală. Jocurile de la Montreal au fost un dezastru financiar, punând o povară de datorii pe umerii populației Canadei și Quebecului care a durat decenii.

La această ediție au concurat peste 6 000 de sportivi, reprezentând 92 de țări. Douăzeci și șase de țări, majoritatea din Africa, au ales să boicoteze Jocurile atunci când Comitetul Internațional Olimpic (CIO) le-a respins cererea de a interzice participarea Noii Zeelande, a cărei echipă națională de rugby efectuase recent un turneu în Africa de Sud. Taiwanul a boicotat, de asemenea, când Canada nu a permis ca Taiwanului să fie identificat la Jocuri ca Republica Chineză.

Lasse Viren a dominat probele de alergare

Au existat trei duble medalii de aur în competiția de atletism. Alergătorul Lasse Viren din Finlanda a repetat dubla sa din 1972 în probele de 5.000 și 10.000 de metri, iar cubanezul Alberto Juantorena a câștigat cursele de 400 și 800 de metri. Alergătoarea sovietică Tatyana Kazankina a obținut medalii de aur în cursele de 800 și 1.500 de metri. Est-germanul Waldemar Cierpinski a câștigat prima medalie de aur consecutivă la maraton. Legendarul alergător de obstacole Edwin Moses din Statele Unite a câștigat prima sa medalie de aur.

Atleți 1976. Sursă foto- wikipedia

Înotul a fost dominat de bărbații americani și de femeile est-germane. Bărbații americani, conduși de John Naber au câștigat toate probele, mai puțin una, și au stabilit 11 recorduri mondiale. Kornelia Ender, câștigătoare a patru medalii de aur, a condus echipa Germaniei de Est. Aceasta a câștigat 10 din cele 11 probe individuale și a stabilit 8 recorduri mondiale.

Gimnasta care a pus România pe hartă

Nadia Comăneci din România a câștigat trei medalii de aur și a obținut nota perfectă de 10 de șapte ori în gimnastică.  La vârsta de doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din istoria olimpică care a obținut un scor perfect de 10.0. Acest scor a fost realizat la proba de bârnă. Aceasta a realizat un moment care a uimit și a entuziasmat publicul și arbitrii deopotrivă.

Performanțele Nadiei au ridicat standardele în gimnastică și au schimbat modul în care acest sport era perceput. Sistemul de notare în gimnastică a trebuit să fie reevaluat și modificat pentru a ține pasul cu nivelul de excelență pe care Nadia l-a demonstrat.

Nadia Comăneci în 1976. Sursă foto-wikipedia

Femeile au concurat pentru prima dată la baschet și canotaj. Pertti Karppinen din Finlanda a câștigat prima din cele trei medalii de aur ale carierei sale la canotaj. Echipa americană de box, cu Leon și Michael Spinks a câștigat 5 din cele 11 divizii.

Sugar Ray Leonard este un fost boxer american a cărui agilitate și finețe l-au ajutat să câștige 36 din 40 de meciuri profesioniste și diverse titluri. Ca amator, el a luat o medalie olimpică de aur la categoria ușoară la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

Confruntarea dintre Leonard și Duran

La mijlocul adolescenței, Leonard s-a dovedit priceput la box. Astfel, ca amator, a câștigat 145 din 150 de meciuri și a obținut două campionate naționale Golden Glove. Acesta a mai câștigat o medalie de aur la Jocurile Panamericane din 1975. După victoria sa olimpică din 1976, și-a anunțat retragerea din sport. Cu toate acestea, reintrat în ring ca profesionist pe 5 februarie 1977.

Competiție de box în 1976. Sursă foto- wikipedia

În noiembrie 1979, Leonard l-a învins pe Wilfred Benitez, campionul în exercițiu la categoria welter a Consiliului Mondial al Boxului (WBC). Cu toate acestea, a pierdut titlul în iunie 1980, într-un meci celebru împotriva lui Roberto Duran. Cinci luni mai târziu, Leonard a recâștigat titlul învingându-l pe Duran și l-a apărat cu succes ulterior, câștigând cu o victorie în 1981. La începutul aceluiași an, el câștigase titlul WBA la categoria mijlocie cu un KO în runda a noua în fața lui Ayub Kalule.

Leonard s-a retras din lupte în 1982, dar a fost atras să revină în aprilie 1987 pentru a-l înfrunta pe Marvelous Marvin Hagler. De altfel, l-a învins și a obținut titlul WBC la categoria mijlocie. Disputa a fost catalogată ca fiind unul dintre cele mai bune meciuri de box profesionist din toate timpurile.

Leonard s-a retras din nou în 1991 după ce a pierdut un meci pentru titlul WBC la categoria super welter. Cu toate acestea, a revenit în ring încă o dată în 1997, la vârsta de 40 de ani, și a pierdut prin KO tehnic în runda a cincea. El s-a retras după luptă cu un record de 36 de victorii (25 prin knockout), 3 înfrângeri și 1 egal. Mai târziu, în 1997, a fost inclus în International Boxing Hall of Fame.