Atacul terorist care a paralizat Jocurile Olimpice. Istoria unei zile de coșmar
- Militaru Adrian
- 10 august 2024, 16:38
Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 sunt remarcabile atât pentru realizările sportive, cât și pentru impactul profund al tragediei teroriste. În ciuda acestor evenimente, jocurile au continuat și au marcat numeroase momente istorice în sport.
Tragedia a lovit Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 când opt teroriști palestinieni din grupul militant „Septembrie Negru” au invadat Satul Olimpic pe 5 septembrie. Atunci au ucis doi membri ai echipei israeliene.
Atacul terorist care a paralizat competiția
Alți nouă israelieni au fost ținuți ostatici în timp ce teroriștii negociau eliberarea a 200 de prizonieri palestinieni în Israel. Toți ostaticii, cinci dintre răpitorii lor și un polițist vest-german au fost uciși într-o încercare eșuată de salvare. Tragedia a dus la oprirea Jocurilor și a aruncat o umbră lungă asupra celor care fuseseră până atunci niște Jocuri memorabile și pline de bucurie.
Toate competițiile au fost suspendate timp de o zi, în timp ce pe Stadionul Olimpic a avut loc o slujbă în memoria victimelor. Decizia președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Avery Brundage, de a continua Jocurile după atac a fost criticată pe scară largă. La Jocurile Olimpice ulterioare, măsurile sporite de securitate din satele olimpice și din locurile de desfășurare a competițiilor au protejat sportivii, dar au diminuat și atmosfera festivă și deschisă care stă la baza olimpismului.
Jocurile Olimpice din 1972
Jocurile Olimpice de la Munchen 1972 s-au desfășurat în perioada 26 august - 11 septembrie, fiind cea de-a 17-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne.
La această ediție au participat peste 7 000 de sportivi din 122 de țări. Competiția de atletism a fost marcată de proteste legate de echipament, probleme de programare și incidente pe pistă.
Concursul de înot l-a avut ca protagonist pe americanul Mark Spitz. Acesta a câștigat șapte medalii de aur, cele mai multe obținute de un atlet la o Olimpiadă până în acel moment. Shane Gould din Australia a câștigat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz în probele feminine de înot.
Tirul cu arcul a revenit la Jocurile Olimpice pentru prima dată din 1920, cu probe atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Gimnasta sovietică Olga Korbut și halterofilul Vasili Alekseyev și-au făcut debutul olimpic în 1972. Teofilo Stevenson din Cuba a câștigat prima din cele trei medalii de aur la box, la categoria grea.
Uniunea Sovietică a reușit performanțe istorice
Uniunea Sovietică a cucerit medalia de aur la baschet masculin, învingând Statele Unite, care până atunci nu pierduseră niciodată un meci în competiția olimpică. Victoria a fost învăluită în controverse după ce oficialii au prelungit meciul cu trei secunde, dând sovieticilor posibilitatea de a înscrie un coș final și de a câștiga cu 51-50. Echipa Statelor Unite, considerând că rezultatul final a fost nedrept, nu a participat la ceremonia victoriei. Astfel, a refuzat medaliile de argint și a depus un protest oficial. În ciuda mărturiilor sub jurământ ale arbitrului și cronometristului, care au declarat că victoria sovietică a fost ilegală, un juriu de apel format din cinci persoane a respins protestul SUA.
Munchen este cel mai mare oraș din Bavaria și al treilea oraș ca mărime din Germania. Acesta se află la aproximativ 50 km nord de marginea Alpilor. Orașul își trage originile de la mănăstirea benedictină de la Tegernsee.
În 1255, Munchenul a devenit reședința familiei Wittelsbach, care succedase ducatului Bavariei în 1180. Pentru mai mult de 700 de ani, familia Wittelsbach a fost strâns legată de destinul orașului. La începutul secolului al XIV-lea, Ludovic al IV-lea a extins orașul până la dimensiunea la care a rămas până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Gimnastul care a câștigat un număr record de medalii
Nikolai Andrianov a fost un gimnast sovietic care a câștigat 15 medalii olimpice, un record pentru gimnaștii bărbați.
Andrianov și-a început cariera de gimnast la vârsta de 12 ani, târziu pentru sportul său. El a început să se antreneze cu antrenorul Nikolay Tolkachov. Acesta avea să devină tatăl său surogat. A fost selecționat pentru echipa națională sovietică în 1970, iar la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 a câștigat o medalie de aur la exercițiul la sol și una de argint la concursul pe echipe și una de bronz la sărituri.
Patru ani mai târziu, Andrianov a fost cel mai decorat concurent la Jocurile Olimpice de la Montreal. Acesta a câștigat șapte medalii, inclusiv medalii de aur la exercițiul la sol, inele, săritură și all-around. Acesta a mai câștigat și medalii de argint la paralele și în competiția pe echipe. Precum și o medalie de bronz la calul de pommel. În 1980, el a plecat de la Jocurile Olimpice de la Moscova cu medalii de aur în concursul pe echipe și la sărituri. Sportul a fost medaliat cu argint la exercițiul la sol și la proba generală și o medalie de bronz la barele orizontale.
Andrianov a dominat proba de gimnastică
În plus față de succesele sale olimpice, Andrianov a cucerit 12 medalii la campionatele mondiale, inclusiv titlul all-around în 1978. De asemenea, a câștigat campionatele europene de opt ori și a câștigat Cupa Mondială de gimnastică trei ani consecutiv. Stilul său de performanță a fost marcat de inovație. În 1974, el a introdus triplul salt mortal la Campionatele Mondiale din Bulgaria. După ce s-a retras din competiție în 1980, Andrianov a antrenat la o școală de gimnastică care îi poartă numele în orașul său natal, Vladimir. El a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame în 2001.
Kip Keino este un alergător de distanță kenyan, care a câștigat patru medalii olimpice. Tatăl lui Keino, fiind alergător de cursă lungă, și-a încurajat fiul în acest sport.
Keino păștea capre și se antrena în zona de dealuri a Kenyei. Acest lucru l-a pregătit bine pentru competițiile la altitudine mare. La mijlocul anilor 60, Keino a devenit un alergător de top. A stabilit recorduri mondiale la 3.000 de metri și la 5.000 de metri.