Jocuri de culise la ONU: votul asupra statului palestinian ar putea fi amânat mai multe săptămâni

Jocuri de culise la ONU: votul asupra statului palestinian ar putea fi amânat mai multe săptămâni

Preconizatul vot din Adunarea Generală a Naţiunilor asupra recunoaşterii unui stat palestinian ar putea fi amânat pentru mai multe săptămâni, au dezvăluit astăzi surse diplomatice de la New York, citate de ziarul israelian Haaretz.

Decizia de amânare vizează atât votul din plenul Adunării Generale, cât şi pe cel din Consiliul de Securitate, au dezvăluit siplomaţii.

"Un acord tacit" există deja între puterile occidentale în acest sens. Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe, a sugerat că ar putea avea loc ao mânare a votului, declarând postului de radio Europa 1 că este nevoie de timp pentru ca diplomaţii occidentali să redeschidă negocierile directe israeliano-palestiniene.

Aceleaşi surse diplomatice susţin însă că şi liderul palestinian Mahmoud Abbas este interesat să amâne votul din Consiliul de Securitate pentru a putea negocia mai mult cu Statele Unite care vor să evite cu orice preţ să îşi utilizeze dreotul de veto pentru a nu-şi decredibiliza rolul de mediator în procesul d epace israelian-palestinian şi irita Liga Arabă.

Palestinienii mai au nevoie de două voturi pentru a obţine majoritatea necesară în Consiliul de Securitate al ONU, a subliniati astăzi ministrul afacerilor externe al Autorităţii Palestiniene, Riad al-Malki.

Şeful diplomaţiei ANP a dat asigurări că există sprijinul a şapte ţări după ce Gabon, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, s-a decis să voteze în favoarea cererii de admitere a unui stat palestinian la ONU.

Totodată, Organizaţia de Cooperare Islamică a promis să discute în mod direct cu alţi membri ai Consiliului pentru a garanta sprijinul unui total de nouă membri, a adăugat al-Malki.

Ne puteți urmări și pe Google News